Video

Boris Johnson: "Brexit, maar we gaan niet weg uit Europa"

Kersvers Brits minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, is gisteren geland in België, waar vandaag een vergadering van EU-ministers plaatsvindt. Hij benadrukte dat Groot-Brittannië, ondanks de brexit, nauw zal blijven samenwerken met Europa.

Share

We moeten de beslissing van het referendum respecteren, maar we gaan onze leidinggevende rol binnen Europa niet opgeven

Boris Johnson

De trip naar België is de eerste buitenlandse opdracht van Johnson sinds hij vorige week werd aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Theresa May, de nieuwe Britse premier. "De boodschap die ik aan mijn vrienden van de Europese Raad ga brengen is dat er wel een brexit komt, maar dat we Europa niet verlaten", aldus Johnson. "We moeten de beslissing van het referendum respecteren, maar we gaan onze leidinggevende rol binnen Europa niet opgeven."

Samenwerking

Volgens Johnson, die gisteravond reeds een eerste contact had met de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini, onderstrepen de aanslag in Nice en de mislukte staatsgreep in Turkije andermaal hoe belangrijk die blijvende samenwerking met de Europese partners is.

De Europese ministers beklemtoonden opnieuw unisono dat de onderhandelingen over het Britse vertrek pas aangevat kunnen worden wanneer de Britten formeel laten weten dat ze de EU willen verlaten en dus het veelbesproken artikel 50 van het Europese verdrag activeren. De Europeanen dringen aan op duidelijkheid, maar de nieuwe regering van premier Theresa May heeft nog geen precieze datum naar voren geschoven.

Vervolg

De benoeming van Boris Johnson was erg opvallend: hij was een boegbeeld van de brexitcampagne en werd lange tijd getipt als nieuwe kandidaat-premier, maar zag uiteindelijk af van zijn kandidatuur. "Het wordt alvast interessant om van iemand die zijn steun gaf aan een vertrek uit de Europese Unie te horen hoe hij het vervolg ziet. Ik neem aan dat hij bepaalde maatregelen heeft voorzien voor het geval hij zou winnen", zo stelde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

nieuws

cult

zine