buitenland

Betogers in rolstoel hardhandig uit Amerikaans Congres gezet

- kv - Bron: Business Insider, VICE
1 © Twitter @JoePerticone

Rolstoelpatiënten zijn dinsdag het Capitool binnengedrongen om er te betogen tegen de hervorming van de wet die discriminatie van mensen met een handicap verbiedt. Politieagenten sleurden hen hardhandig weer naar buiten.

De betogers onderbraken een zitting van het House Rules Committee dat beslist hoe lang en volgens welke regels het Huis van Afgevaardigden over een nieuw wetsvoorstel zal debatteren. 

“Handen af van de ADA (antidiscriminatiewet voor gehandicapten, red.), neem onze rechten niet af!”, scandeerden de betogers, terwijl ze door de agenten met rolstoel en al naar buiten werden gedragen. Sommigen van hen werden in de boeien geslagen.

De voorgestelde wetshervorming maakt het moeilijker om rechtszaken aan te spannen tegen bedrijven die niet de juiste infrastructuur hebben om toegankelijk te zijn voor mindervaliden. Tegenstanders hekelen echter het feit dat de hervorming discriminatie van rolstoelpatiënten in de hand werkt.

De woordvoerster van de Capitoolpolitie bevestigde aan Business Insider dat tien mensen in de boeien werden geslagen voor “onwettige demonstratie in het Capitool”. De arrestanten worden aangeklaagd voor obstructie.

nieuws

cult

zine