Update

Bestand in Oekraïne wankelt op eerste dag

1 ©AFP

Een nieuw bestand tussen de regering van Oekraïne en separatisten in het oosten van het land is vanmorgen van kracht geworden, en direct daarna gaan wankelen. Volgens de Oekraïense overheid is het bestand zeker dertien keer geschonden door separatisten.

Beide partijen beloofden vanochtend het staakt-het-vuren te respecteren en bleven bij die bewering gedurende de hele dag. Maar Kiev betwistte dat de separatisten zich er echt aan hielden, en namen twee artilleriebeschietingen op het vliegveld van Donetsk als voorbeeld.

De wapenstilstand zou een opmaat moeten zijn naar nieuwe gesprekken tussen de strijdende partijen. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, komt de contactgroep snel bijeen om over een duurzaam bestand te spreken. De contactgroep bestaat uit afgezanten van Rusland, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Deze groep besloot eerder tot een wapenstilstand met ingang van 5 september, maar dat bestand is inmiddels 'kapotgeschoten'.

zine