Trump president VS

Bernie Sanders: "Trump liegt de hele tijd om de democratie te ondermijnen"

1 © AFP

Volgens Democratisch senator Bernie Sanders dienen de "leugens" en foute beschuldigingen van de Amerikaanse president Donald Trump maar tot één doel: de democratie ondermijnen en de VS richting autoritarisme doen opschuiven. Dat zegt hij in een interview met The Guardian.

Share

'Trump liegt de hele tijd en ik denk niet dat dat per ongeluk is. Er zit een reden achter: hij liegt om de beginselen van de Amerikaanse democratie uit te hollen'

Bernie Sanders

Sanders, de onafhankelijke senator uit de staat Vermont die zelf lang in de running was om Trumps uitdager te worden voor de Democraten, vindt de Republikein niet minder dan een pathologische leugenaar. "Trump liegt de hele tijd en ik denk niet dat dat per ongeluk is. Er zit een reden achter: hij liegt om de beginselen van de Amerikaanse democratie uit te hollen", zo waarschuwt hij 50 dagen na de inauguratie van de nieuwe president. 

Trump ligt in de VS onder vuur voor zijn onbewezen beschuldigingen aan het adres van zijn voorganger Barack Obama. Die zou hem hebben laten afluisteren tijdens de presidentscampagne. Eerder claimde Trump ook dat er drie tot vier miljoen stemmen illegaal werden uitgebracht, zonder daar een bewijs voor aan te leveren. Die beschuldigingen moeten het beeld helpen versterken dat Trump de "enige redder van de natie" is, aldus Sanders.

"Hij wil de boodschap naar buiten brengen dat hij, Donald Trump, de enige persoon in Amerika is die het voor het volk opneemt, die de waarheid vertelt, die het bij het juiste eind heeft." 

Bush

Sanders vergelijkt Trump met zijn Republikeinse voorganger, George W. Bush, die president was van 2000 tot 2008. "Hij was een hele conservatieve president, ik bekampte hem elke dag. Maar hij handelde niet buiten de normale Amerikaanse politieke waarden."

Sanders vreest naast Trumps leugens ook de gevolgen van diens inhoudelijke beleid. Zo heeft hij het over een "reactionair economisch programma met belastingverlagingen voor miljardairs" en "verwoestende besparingen in overheidsprogramma's voor de middenklasse". 

Een lichtpunt is volgens de senator wel dat Amerikaanse progressieven in opstand komen. "De enige mogelijkheid om Trumps totalitaire trend te stoppen is een massale grassroot-actie van verzet van onderuit, en die trend zien we stilaan verschijnen."

nieuws

cult