NAVO

Belgische NAVO-topper sterft verdachte dood

1 Yves Chandelon © rv

De Belgische NAVO-topambtenaar Yves Chandelon (62) is omgekomen in verdachte omstandigheden. Hij was betrokken bij onderzoeken naar terreurfinanciering en andere gevoelige dossiers.

Volgens de kranten van Sudpresse werd Chandelon vorige vrijdag in Andenne (op 140 kilometer van zijn werkplek) teruggevonden met een kogel in het hoofd. Hij zou een wapen in de hand hebben gehad. Toch gelooft de familie niet in zelfdoding.

Chandelon, woonachtig in Lens nabij Doornik, zou recent bij familieleden aangegeven hebben dat hij het gevoel had te worden achtervolgd. Ook kreeg hij vreemde telefoontjes. Het parket van Namen gelastte een autopsie en een sporenonderzoek omdat Chandelon bij de NAVO in het Luxemburgse Capellen werkte op gevoelige dossiers.

Als auditeur-generaal was Chandelon onder meer mee verantwoordelijk voor de interne boekhoudingscontrole, maar hij was als expert ook betrokken bij externe onderzoeken naar witwasactiviteiten en terrorismefinanciering.

Zijn nabestaanden maken zich sterk dat hij zichzelf niet van het leven zou beroven, omdat hij goedgemutst door het leven ging. Zo woonde hij vorige donderdagavond nog een kerstreceptie bij van zijn werk. Ook maakte hij allerlei plannen voor het nieuwe jaar. Het parket van Namen onderzoekt daarom alle pistes, van zelfdoding tot kwaad opzet door derden.

nieuws

cult

zine