Update

Belgische alpinist komt om in Italiaanse Alpen

1 De noordflank van de Lyskamm. © thinkstock

In Italië is een Belgische alpinist om het leven gekomen bij de beklimming van de Lyskamm, een 4.527 meter hoge berg op de grens van Italië en Zwitserland. De man wilde de berg via de westelijke flank beklimmen, maar toen hij niet terugkeerde naar het basiskamp werd alarm geslagen. Buitenlandse Zaken bevestigt het nieuws van Italiaanse media, die melden dat het gaat om Claude C. (52) uit het Luikse Awans.

De Belgische alpinist was zaterdagochtend om 5.30 uur vertrokken uit de berghut 'Quintino Sella', op 3.585 meter hoogte, om de westelijke top (4.480 meter) van de Lyskamm te bedwingen. Volgens Italiaanse media heeft hij de top wel degelijk gehaald, maar is hij daarna niet meer gezien of opgemerkt door andere bergbeklimmers.

Toen hij 's avonds niet terugkeerde naar de berghut werd er alarm geslagen. Er werd onder meer een helikopter ingezet om onze landgenoot te zoeken, zonder succes. Zondagochtend werd de zoektocht verder gezet, maar die werd bemoeilijkt door de felle wind op de flanken van de Lyskamm, die naast een slechte reputatie ook een bedenkelijke bijnaam heeft: 'Menschenfresser'.  

Gisteren in de namiddag werd zijn lichaam dan toch opgemerkt door een helikopter. Vermoed wordt dat de man verdwaalde en van een richel stortte. Pas vandaag in de late voormiddag kon hij worden geborgen, schrijft AostaSera.it.

Michael Mareel, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, bevestigt dat een Belg afgelopen weekend overleden is in de Alpen in het Italiaans-Zwitserse grensgebied. De familie van de man is op de hoogte gebracht.

Meest gelezen

nieuws

cult

zine