Binnenland

Belg met een missie: Timothy gaat twee keer het Kanaal overzwemmen

1 Timothy Christiaen. © Twitter

De 36-jarige Timothy Christiaen wil er als eerste Belg in slagen het Kanaal twee keer na elkaar over te zwemmen. Afhankelijk van het weer en de stroming, staat zijn poging ergens volgende week op het programma.

Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk is 33 kilometer breed, maar de dubbele oversteek kan oplopen tot ruim 75 zwemkilometers, afhankelijk van de stroming. Dertig mensen slaagden al in deze missie, maar nooit eerder kon een Belg de dubbele oversteek voltooien.

Bednet

"In 2007 zwom ik het Kanaal al over met de Bredense Bruinvissen. Sindsdien speel ik met het idee voor deze missie", aldus Christiaen. "Publicitair gezien is het ook interessanter en het is zeker niet onhaalbaar want dertig personen gingen me al voor." Die publiciteit is niet onbelangrijk, want de Bredenaar zwemt voor het goede doel Bednet. Die organisatie zorgt ervoor dat zieke kinderen van thuis uit les kunnen volgen via de computer. Christiaen is zelf ICT-coördinator in het onderwijs.

24 uur

Wanneer hij mag beginnen is nog onduidelijk. "We vertrekken naar Engeland en dan is het wachten op groen licht, want het weer en de stroming moeten goed zitten." Christiaen is ook gebonden aan de reglementen van de Channel Swimming Association dat bijvoorbeeld zegt dat een wetsuit niet is toegestaan. "Ik vertrek tussen Dover en Folkstone en zwem dan naar Frankrijk. Daar moet ik het water helemaal uit en krijg ik tien minuten pauze alvorens de terugtocht in te zetten", aldus de zwemmer. Hij hoopt de missie in 24 uur tijd te kunnen voltooien.

Christiaen wordt goed omringd, onder meer door langeafstandszwemmer Brian Ryckeman en Danny Ravau, die eerder ook Tom Waes begeleidde bij zijn oversteek.

nieuws

zine