buitenland

Australiërs stemmen massaal voor homohuwelijk

- IB - Bron: news.com.au, The Guardian, Reuters
3 Voorstanders wachten in Melbourne de uitslag af. © EPA

Met een overweldigende meerderheid hebben de Australiërs in een historische stemming ervoor gekozen om het homohuwelijk wettelijk te maken. Bij de stemming per brief, waarbij meer dan driekwart van de bevolking haar stem uitbracht, stemde 61.6% van de bevolking voor, terwijl 38.4% tegen stemde. De Australische premier Malcolm Turnbull belooft voor Kerstmis een wet klaar te hebben.

In totaal stuurden ruim 12,7 miljoen mensen - ofwel 79 procent van de Australiërs die mochten stemmen - hun antwoord op de vraag "zou de wet veranderd moeten worden om koppels van hetzelfde geslacht toe te laten om te trouwen?" op. Meer dan 7,8 miljoen van hen (61,6 procent) antwoordden "ja", de overige 4,9 miljoen (38,4 procent) "neen". Dat maakte de baas van het Australische statistiekbureau bekend.

De uitkomst van de stemming is niet bindend, maar de Australische regering had van tevoren al toegezegd een wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk naar het parlement te sturen als kiezers hun steun zouden uitspreken: een cruciale stap in de legalisering van het homohuwelijk.

"Ondubbelzinnig resultaat"

De Australische eerste minister Malcolm Turnbull beloofde in een live uitgezonden toespraak meteen om werk te maken van nieuwe wetgeving, die hij nog voor Kerstmis door het parlement wil krijgen. "We moeten de stem van het volk respecteren. We hebben hen om hun mening gevraagd en ze hebben het ons gegeven. Het resultaat is ondubbelzinnig, het is overweldigend. Ze stemden voor eerlijkheid, voor toewijding en ja, voor liefde", aldus de premier. 

In slechts 17 van de 150 districten werd tegen het homohuwelijk gestemd.

Indien ook het parlement voorstemt, zal Australië het 26e land ter wereld worden waar mensen van hetzelfde geslacht in het huwelijk mogen treden.

3 Een kind blaast bellen in Melbourne. © EPA
3 Voorstanders wachten de uitslag af in Melbourne. © EPA

nieuws

cult

zine