Syrië

Artsen zonder Grenzen: "Nauwelijks nog ziekenhuizen in Aleppo over"

2 Syrische burgers bij door bombardementen verwoeste gebouwen in Al-Shaar, Aleppo. © AFP

Gewonde of zieke inwoners van het belegerde Syrische Oost-Aleppo kunnen nog maar in twee ziekenhuizen terecht voor een operatie. Door de nieuwe bombardementen van dinsdagnacht zijn nog eens twee klinieken verwoest, liet hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) vandaag weten.

In het oostelijke deel van de Syrische miljoenenstad, dat in handen is van rebellen en wordt bestookt door regeringstroepen, zijn nog zes ziekenhuizen in bedrijf. Vier van de zes klinieken zijn niet geschikt om operaties in uit te voeren. "Volgens verschillende medische bronnen zijn er nog maar zeven artsen die operaties kunnen uitvoeren in het gebied", aldus AzG. Dat zou onhoudbaar zijn nu er door de beschietingen voortdurend gewonden vallen in het stadsdeel met 250.000 inwoners. 

In Aleppo lijkt het einde van de strijd nog lang niet in zicht. Het Syrische regeringsleger is vandaag begonnen met een groot grondoffensief. Verschillende delen van de binnenstad zouden daarbij veroverd zijn op de rebellen. De Syrische president Assad wil Aleppo in handen krijgen, zodat het Syrische leger de controle heeft over de belangrijkste Syrische steden. Naast Aleppo en Damascus zijn dat Latakia, Homs en Hama.

2 De zwaar getroffen door rebellen bezette wijk al-Myassar in Aleppo. © REUTERS

De Verenigde Staten zijn woedend over het nieuwe offensief tegen Aleppo. Ze dreigden vandaag de samenwerking met Rusland, de steunpilaar van de Syrische regering, te verbreken. De VS houden de Russen verantwoordelijk voor het afwerpen van brandbommen en zogeheten bunkerbusters, bommen die zijn ontworpen om door dikke lagen beton te dringen, op burgerdoelen. Dat is volgens een bron bij de Amerikaanse overheid een oorlogsmisdaad, maar hij ziet naar eigen zeggen geen mogelijkheid de Russische regering daarvoor aan te klagen.

Als de regering in Moskou echter niet "onmiddellijk ingrijpt om de aanval op Aleppo te beëindigen" en de stukgelopen wapenstilstand nieuw leven inblaast, zal Washington niet langer met haar samenwerken. De VS delen dan ook niet langer informatie van de inlichtingendiensten met Rusland, zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

SOS Kinderdorpen

Gisteren is een opvanglocatie van SOS Kinderdorpen in de Syrische hoofdstad Damascus getroffen door twee mortiergranaten. De hulporganisatie heeft daarop alle 156 kinderen en 46 medewerkers overgeplaatst naar een 'veilige locatie'. Het kinderdorp is inmiddels door regeringstroepen bezet. Bij de explosies raakte niemand gewond, zo heeft de internationale organisatie vandaag bekendgemaakt.

SOS Kinderdorpen zag zich in 2012 al genoodzaakt om een opvanglocatie in Aleppo te verplaatsen naar Damascus, omdat het kinderdorp midden in de vuurlinie was komen te liggen. De zwaar belegerde stad, waar het Syrische regeringsleger en rebellen strijd met elkaar voeren, geldt als een van de gevaarlijkste steden ter wereld.

Ook in het oosten van Damascus wordt hevig gevochten. Zo bevestigden media-activisten onlangs aan de Nederlandse krant De Volkskrant dat het Syrische leger raketten afvuurt en artillerie inzet in de wijken Jobar, Sakba en Zamalka. SOS Kinderdorpen heeft alle strijdende partijen in Syrië vandaag opgeroepen het geweld te beëindigen.

Chemische wapens

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigde het Syrische leger vandaag ervan dat het afgelopen zomer waarschijnlijk twee keer chemische wapens heeft gebruikt in Aleppo. Op 10 augustus en 6 september zouden militairen vatbommen met giftige chemicaliën uit helikopters hebben gegooid om door rebellen bezette wijken in de stad te treffen. Vijf burgers zouden bij de aanvallen om het leven zijn gekomen, onder wie drie kinderen. Tientallen mensen belandden volgens HRW met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

HRW baseert zich op meldingen van medisch personeel, gesprekken met bewoners en foto- en videomateriaal.

nieuws

cult

zine