Noorwegen

Antimigrantengroep verwart lege busstoelen met boerka's

- Redactie - Bron: The Guardian, Nettavisen

Op sociale media wordt de spot gedreven met een antimigrantengroep uit Noorwegen, nadat de leden op een foto van zes lege busstoelen verkeerdelijk een groep vrouwen in boerka hadden gezien. "Tragisch", "Angstaanjagend" en "Zou verboden moeten worden" waren enkele van de vele commentaren van de groep.

1 © rv

Andere leden van Fedrelandet Viktigst (Vaderland Eerst), dat 13.000 leden telt, vroegen zich af of de passagiers bommen of wapens onder hun kleding droegen. "Dit ziet er erg angstaanjagend uit", schreef iemand. "Je kan niet zien wie eronder zit. Het zouden terroristen kunnen zijn."

Anderen pikten in: "Gooi ze uit ons land. Angstige tijden waarin we leven", en: "Ik dacht dat het zo zou zijn in het jaar 2050, maar het is nu al aan het gebeuren."

De foto werd als 'grap' online geplaatst door journalist Johan Slåttavik. "Ik was geïnteresseerd om te zien hoe de perceptie van een foto beïnvloed wordt door de manier waarop andere mensen erop reageren", zegt Slåttavik aan de Noorse nieuwssite Nettavisen.

Viraal

De grap ging al snel viraal, en intussen circuleren tal van screenshots op sociale media. Een post van Sindre Beyer werd al meer dan drieduizend keer gedeeld. "Ik ben geschokt door hoeveel haat en vals nieuws er verspreid wordt op de Facebookpagina van Fedrelandet Viktigst", zegt hij aan Nettavisen. "Zo veel haat tegen lege busstoelen toont aan dat vooroordelen het winnen van wijsheid."

Rune Berglund Steen, voorzitter van het Noorse Antiracist Centre, beaamt dat. "Mensen zien wat ze willen zien. En wat deze mensen willen zien, zijn gevaarlijke moslims."

Noorwegen heeft recent beperkingen voorgesteld op het dragen van boerka's en nikabs. Er ligt nu een voorstel op tafel dat dergelijke verhullende kledij weert in crèches, scholen en universiteiten.

nieuws

cult

zine