Duitsland

Angela Merkel wordt voor de vierde keer Duits bondskanselier

1 Angela Merkel. © AFP

Angela Merkel is woensdagochtend zoals verwacht voor de vierde maal verkozen tot Duitse bondskanselier. Bij de geheime stemming in de Bondsdag verzamelde ze 364 van de 688 uitgebrachte stemmen.

Negen parlementsleden besloten zich te onthouden, 315 stemden tegen. "Ik aanvaard de stemming", zei Merkel in de Bondsdag, waar ook haar man Joachim Sauer en haar 89-jarige moeder Herlind Kasner aanwezig waren.

Om 12 uur zal ze de eed afleggen bij bondspresident Frank-Walter Steinmeier, en om 17 uur vindt al een eerste ministerraad plaats.

Merkels vierde ambtstermijn kondigt zich aan als de meest moeilijke, aangezien ze aan het hoofd komt te staan van een fragiele coalitie. Nooit deed Duitsland er zo lang over om een meerderheid te vinden. Uiteindelijk besloten de Christendemocratische Unie CDU van Angela Merkel, de Beierse zusterpartij CSU (Christelijk-Sociale Unie) van de CDU en de sociaaldemocratische SPD een nieuwe "grote coalitie" of GroKo te vormen.

Lees: Dit zijn de smaakmakers uit het nieuwe kabinet van Angela Merkel (+)

Niet alle waarnemers zijn ervan overtuigd dat de coalitie de rit zal kunnen uitrijden. Olaf Scholz, de toekomstig minister van Financiën, zei eerder dat hij de zogeheten grote coalitie niet als een "liefdeshuwelijk" beschouwt. Desondanks beloofde hij dat de regeringspartners samen zullen werken en goed zullen regeren.

nieuws

cult

zine