Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse president weigert op te stappen: Zuma ontkent corruptie

1 Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma. © REUTERS

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ontkent alle aantijgingen van corruptie en wil nog niet aftreden. Dat heeft hij gezegd in een interview met de tv-zender SABC. Eerder had het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) een motie van wantrouwen tegen hem gesteund. 

Zuma vindt dat er geen duidelijke reden is om hem tot ontslag te dwingen. "Dit is zeer oneerlijk. Niemand zegt mij wat ik gedaan heb", zei Zuma in het interview, waarin hij uitgebreid sprak over de onderhandelingen met de zes belangrijkste ANC-leden. 

Het partijbestuur had Zuma gisteren opgeroepen op te stappen, maar de president gaat daar dus niet mee akkoord. Hij wilde naar eigen zeggen na juni dit jaar vervroegd opstappen, maar dat heeft het ANC geweigerd. 

Zuma zelf sprak in het interview harde taal over de ANC-leden die hem weg willen. Oppositiepartij EFF had eerder al een motie ingediend die normaal gezien op donderdag 22 februari gestemd zou worden. Maar nadat ANC de president gisteren had opgeroepen om ontslag te nemen, besliste de ANC-fractie om die stemming naar voren te schuiven. "We kunnen niet langer wachten", zo verklaarde Paul Mashatile, de penningmeester van ANC, op een persconferentie in Kaapstad. "We zetten door met de motie van wantrouwen opdat president Jacob Zuma ontslag neemt uit zijn functies." 

Absolute meerderheid

Om te worden aangenomen, moet de motie van wantrouwen een absolute meerderheid krijgen in het 400 leden tellende parlement. In principe beschikt ANC, met 249 zetels, over voldoende parlementsleden.

De tweede en laatste ambtstermijn van de president zou normaal tot in 2019 lopen. Maar de president kwam in opspraak door verschillende corruptiezaken, die ook schade toebrachten aan het imago van zijn partij ANC. Zuma wordt ervan beschuldigd zich te laten hebben corrumperen door een rijke Indiase zakenfamilie, de Gupta's. Zij kregen lucratieve zakendeals en beïnvloedden mogelijk zijn ministerbenoemingen.

nieuws

cult

zine