video

Amerikaanse media bezorgd: waarom sprak Trump plots met dubbele tong?

- Redactie - Bron: Quartz, CNN, CBS News
1 Amerikaans president Donald Trump. © REUTERS

Wat is er aan de hand met Donald Trump? Volgens Amerikaanse media sprak de Amerikaanse president gisteren aan het einde van zijn speech met dubbele tong, en dat is genoeg om de geruchtenmolen op gang te brengen. Het Witte Huis reageert intussen formeel: "De president had last van een droge keel. Niet meer, niet minder."

De ogen van de wereld waren gisteren op president Trump gericht. In een toespraak maakte hij bekend dat de VS Jeruzalem voortaan zullen erkennen als hoofdstad van Israël. Die beslissing kwam hem op veel kritiek te staan.

Maar ook om een andere reden ging Trump gisteren over de tongen. In de laatste 30 seconden van zijn toespraak was hij immers minder goed verstaanbaar. Zijn laatste zin, traditioneel 'and God bless the United States', klonk volgens nieuwssite Quartz alsof hij zijn mond vol knikkers had.

Lees verder onder de video.

Op social media kwam de geruchtenmolen al snel op gang. Had hij misschien een medisch voorval? Of was hij dronken? Amerikaanse media sprongen ijverig mee op de kar. Zender CNN lijstte in een artikel een hele resem oorzaken op die tot de belabberde spraak van de president geleid zouden kunnen hebben, van een hersentumor of een beroerte tot MS, Parkinson of de ziekte van Wilson. 

Donald Trump is de oudste president-elect uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Zijn gezondheidstoestand wordt bijgevolg met argusogen gevolgd, en is al vaker het onderwerp van discussie en speculatie geweest.

Niets aan de hand, reageert het Witte Huis nu formeel: "De president had last van een droge keel. Niet meer, niet minder", aldus woordvoerder Sarah Huckabee Sanders. Eerder had woordvoerder Raj Shah hetzelfde verklaard tegenover de krant Los Angeles Times.  

Sanders gaf nog mee dat Trump in het eerste deel van volgend jaar een grondig doktersonderzoek zal ondergaan, zoals de gewoonte is voor de Amerikaanse president. Die resultaten zullen daarna vrijgegeven worden, klonk het nog. 

nieuws

cult

zine