Aanslag Manchester

Amerikaanse lekken over aanslag Manchester baren Europese inlichtingendiensten zorgen

1 Een politieagent in Manchester. © EPA

Een opvallende vaststelling in de nasleep van de aanslag in Manchester, is dat veel informatie vandaag werd vrijgegeven door Amerikaanse functionarissen. Britse en Europese inlichtingendiensten drukken hun bezorgdheid uit.

Het was een Amerikaanse bron die in de uren na de aanslag aankondigde dat de dader wellicht een zelfmoordterrorist was. Het was eveneens een Amerikaanse bron die het eerst de identiteit van de vermoedelijke dader bekendmaakte. De politie van Manchester kon nadien enkel de naam van de verdachte, de 22-jarige Salman Abedi, bevestigen aan de pers.

Meerdere veiligheidsfunctionarissen uiten hun frustratie over de Amerikaanse lekken aan nieuwssite BuzzFeed. Onder hen een niet nader genoemde Belgische ambtenaar. "Dit gebeurt soms wanneer een grotere partner zoals Amerika assisteert bij een onderzoek zoals dit", klinkt het. "Je weet dat je de bijkomende inlichtingen die zij bijdragen inruilt voor een grotere kans op lekken. Ik vermoed dat de Britten woedend zijn - ik weet dat wij dat zouden zijn - dat een verdachte bekendgemaakt is voor ze daar klaar voor waren."

Maar niet alleen in Europa is er nervositeit, ook Amerikaanse ambtenaren reageren gefrustreerd. Sommigen spreken van een "onprofessionele beslissing". Anderen opperen dat als de VS een aanslag onderzoeken, ze kunnen rekenen op het Verenigd Koninkrijk om geen informatie over de zaak vrij te geven.

"Het minste dat we kunnen doen, is hen datzelfde respect gunnen", zegt een anonieme Amerikaanse functionaris aan BuzzFeed.

Ongelukkige timing

De timing voor de lekken is bovendien bijzonder ongelukkig. Het vertrouwen tussen de Amerikaanse inlichtingendiensten en de Europese partners hangt al aan een zijden draadje, onder andere omdat president Trump eerder deze maand geclassificeerde informatie deelde tijdens een ontmoeting met Russische functionarissen.

Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse bronnen vroegtijdig informatie lekken. Eerder gebeurde dat ook al met de identiteit van de Britse IS-strijder 'Jihadi John'.

Maar volgens veiligheidsexpert Shashank Joshi van de denktank Royal United Services Institute gaan de onthullingen van vandaag verder, vooral "aangezien de grootste Amerikaanse nieuwsagentschappen met de autoriteiten overleggen of publicatie schadelijke gevolgen kan hebben".

nieuws

cult

zine