Diplomatie

Amerikaanse ambassadeur schrijft dreigbrieven aan Duitse firma’s over gaspijplijn Nord Stream 2

- Sterre Lindhout - Bron: Volkskrant
1 Richard Grenell heeft maar weinig gelegenheden onbenut gelaten om de boodschap van zijn president in Berlijn te herhalen. © REUTERS

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, verstuurde dreigbrieven naar bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar West-Europa. Trumps ambassadeur waarschuwt voor sancties en verhoogt daarmee de druk op een binnen de Duitse regeringscoalitie toch al gevoelig dossier.

Wie is Trumps ambassadeur in Berlijn, Richard Grenell?

Hij wil de conservatieve krachten in Europa sterken, en ziet graag andere politieke leiders aan het roer. Deze uitspraken van Richard Grenell, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, leiden tot verbaasde verontwaardiging in Duitsland.

“We blijven benadrukken dat betrokkenheid van bedrijven bij de Russische energie-exportsector een aanzienlijk risico voor sancties met zich meebrengt”, staat in Richard Grenells brief van twee kantjes, die te lezen is op de website van der Spiegel. De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland stuurde zijn brief onder andere naar energieleverancier Uniper en Wintershall, de grootste Duitse aardgasproducent.

De geplande aanleg van een tweede Nord Stream-pijplijn door de Oostzee is de Amerikaanse president een doorn in het oog, dat weet iedereen sinds Trump tijdens de NAVO-top vorige zomer Angela Merkel toebeet dat haar land “totaal gecontroleerd wordt door Rusland”.

nieuws

cult

zine