Verenigde Staten

Amerikaans leger houdt volledige vloot F-35's aan de grond

1 Een F-35B van het Amerikaanse leger. © EPA

Het Amerikaanse leger houdt tijdelijk zijn volledige vloot F-35-gevechtsvliegtuigen aan de grond, na een crash vorige maand in South Carolina. De straaljagers worden nu geïnspecteerd op defecten aan de brandstofleidingen.

In een verklaring laat het leger weten dat de luchtoperaties uitgesteld zijn zolang het onderzoek loopt. "Als er verdachte brandstofleidingen gevonden worden, zal het onderdeel vervangen worden. Vliegtuigen met goede brandstofleidingen zullen weer ingezet worden." 

Het onderzoek zal 1 à 2 dagen duren. Groot-Brittannië en Israël, die de F-35 ook gebruiken, houden hun toestellen voorlopig ook aan de grond voor inspectie.

De F-35 is het grootste en duurste oorlogsvliegtuig van zijn soort. Het vliegtuig moet decennialang meegaan, maar is tegelijk erg omstreden. Ook in ons land is commotie ontstaan rond de mogelijke aankoop van F-35-vliegtuigen om de huidige F-16's te vervangen. Nog voor het einde van de legislatuur wil de Belgische regering een beslissing nemen.

Bij het ongeval in South Carolina, op 28 september, was een F-35B betrokken; dat is een model dat verticaal kan landen en opstijgen, en ongeveer 100 miljoen dollar kost (86 miljoen euro). De piloot kwam met behulp van de schietstoel veilig aan de grond, maar het vliegtuig is verwoest.

Dossier Aankoop F-35's
Dossier Aankoop F-35's

De regering koopt 34 F-35-gevechtsvliegtuigen van het Amerikaanse Lockheed Martin.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine