Midden-Oosten

Amerikaans leger begint terugtrekking uit Syrië

1 Archiefbeeld. © AFP

Het Amerikaans leger is begonnen aan de terugtrekking uit Syrië. Dat heeft een militaire woordvoerder gemeld. Volgens Rusland zijn de Amerikanen echter van plan om te blijven.

President Donald Trump kondigde vorige maand aan de 2.000 Amerikaanse troepen in Syrië te willen terugtrekken en zet nu dus door. Over hoe de terugtrekking verloopt en wanneer die zou afgelopen zijn, wil de militaire woordvoerder die het nieuws meldt niet uitwijden.

Vooral de Koerden in het Oosten van Syrië worden getroffen door het vertrek van de Amerikanen. De quasi autonome regio van de minderheidsgroep ligt nu tussen Turkije en het regeringsleger van president Assad ingeklemd zonder militaire ruggesteun van een grootmacht.

Rusland twijfelt aan de intenties van de VS en zegt te vermoeden dat de Amerikanen willen blijven.

Burgeroorlog

In Syrië woedt sinds 2011 een burgeroorlog die ontstond na de Arabische lente. Tussen 2014 en 2017 werden grote delen van het land bezet door moslimstrijders van Islamitische Staat (IS). Vandaag wordt het Oosten van het land gecontroleerd door Koerden, het Noord-Westen door kleine rebellengroepen en de rest door het staatsleger van president Assad.

cult

zine