syrië

Amerikaans defensieminister: "Geen twijfel dat Syrische regime nog chemische wapens heeft"

2 Amerikaans defensieminister Jim Mattis. © AP

"Er bestaat geen twijfel dat Syrië chemische wapens heeft gehouden." Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Jim Mattis gezegd. "Dat is een schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, en dat moet diplomatiek bekeken worden."

De VS lanceerden eerder deze maand een reeks kruisraketten op de Syrische luchtmachtbasis van Al-Shayrat. De raketaanval was een antwoord op een gifgasaanval op Idlib, een stadje in het noorden van Syrië. Bij de aanval kwamen 90 mensen om het leven, onder wie 30 kinderen. Volgens de VS zit het Syrische leger achter de aanval en vertrokken de betrokken vliegtuigen van de luchtmachtbasis van Al-Shayrat.

2 Jim Mattis en zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman. © Getty Images

Defensieminister Mattis is momenteel op bezoek in Israël, waar hij een persconferentie gaf met zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman. Volgens de VS werd er zo'n 20 procent van de Syrische gevechtsvliegtuigen bij de aanval verwoest. Op de vraag of het Syrische leger militaire vliegtuigen had overbracht naar de Russische luchtmachtbasis van Latakia, antwoordde Mattis dat "ze hun gevechtsvliegtuigen verspreid hebben de voorbije dagen".

Hij herhaalde ook dat hij ervan overtuigd is dat Syrië nog steeds chemische wapens heeft. "Het komt erop neer dat ik kan bevestigen dat ze nog steeds enkele (chemische wapens) hebben", zei Mattis. "Dat is een schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad en moet diplomatiek bekeken worden."

Eergisteren gaf het Israëlische leger al aan dat het gelooft dat president Assad nog steeds verschillende tonnen chemische wapens bezit. In 2013 ging het regime er nochtans mee akkoord zijn chemische arsenaal te vernietigen.

Het OPCW, de waakhond die erop toeziet dat er geen chemische wapens gebruikt worden, zei eerder al dat er bij de gifgasaanval op Idlib Sarin-gas gebruikt is. De Franse inlichtingendiensten komen naar eigen zeggen binnen enkele dagen met bewijs dat het regime achter de aanval zat. 

cult