Turkije

Al bijna 100.000 Turkse ambtenaren ontslagen op verdenking van banden met Gülen

De Turkse autoriteiten hebben in totaal al 97.679 ambtenaren de laan uit gestuurd in het kader van de zuiveringsactie na de mislukte staatsgreep in juli. Dat heeft de Turkse minister van Arbeid, Mehmet Müezzinoglu, dinsdag gezegd aan CNN Türk. In totaal werden al meer dan 135.000 ambtenaren onderzocht op verdenking van banden met Fethullah Gülen, de in de Verenigde Staten levende prediker die volgens Ankara het brein was achter de couppoging.

1 Mehmet Müezzinoglu, Turkse minister van Arbeid. © Wikipedia

Afgelopen zaterdag trof een nieuwe ontslaggolf meer dan 8.400 ambtenaren, onder wie veel politieagenten, soldaten, en medewerkers van het ministerie van Justitie. Verder loopt er volgens het staatspersagentschap Anadolu een onderzoek naar 110 opgepakte bedrijfsleiders. Zij worden ervan verdacht het netwerk van Gülen gefinancierd te hebben. Tegen 270 andere bedrijfsleiders loopt nog een aanhoudingsmandaat voor gelijkaardige beschuldigingen.

Acht Turkse officieren die tijdens de coup naar Griekenland vluchtten, krijgen deze week van het Griekse Hooggerechtshof te horen of ze in dat land mogen blijven. Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberale ALDE in het Europees Parlement, schreef gisteren nog een brief naar premier Tsipras om hem te vragen de Turkse militairen asiel te verlenen. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan voert al maanden grootschalige zuiveringsoperaties tegen oppositieleden en vermoedelijke Gülen-aanhangers. Erdogan maakt daarvoor gebruik van de noodtoestand die sinds de mislukte staatsgreep van kracht is in het land. Die noodtoestand werd vorige week dinsdag voor een tweede keer verlengd en geldt nog zeker tot 19 april.

zine