Aanslag Manchester

22-jarige Salman Abedi is dader aanslag Manchester

De Britse autoriteiten hebben de 22-jarige Salman Abedi aangeduid als dader van de aanslag na het concert van Ariana Grande in Manchester. Dat heeft de politie van Manchester vanavond bevestigd.

1 De politie patrouilleert aan de Manchester Arena, waar gisteravond een aanslag plaatsvond. © Getty Images

"Ik kan bevestigen dat de man die wordt verdacht van de aanslag van afgelopen nacht, de 22-jarige Salman Abedi is. Hij werd echter nog niet formeel geïdentificeerd en ik wil daarom geen verdere commentaar geven", zegt politiehoofd Ian Hopkins. "De prioriteit blijft om uit te zoeken of hij alleen handelde of deel uitmaakt van een netwerk." Hopkins bevestigt ook dat een 23-jarige man is opgepakt in verband met de aanslag.

Volgens de Britse krant The Telegraph is Abedi een kind van Libische vluchtelingen die tijdens het regime van de voormalige leider Khadafi naar Groot-Brittannië waren gevlucht. Volgens The Telegraph zou Abedi zou met de trein van Londen naar Manchester zijn gereisd. Hij zou volgens The Guardian in Manchester hebben gewoond.

Er zijn nog geen verdere details bekend over de identiteit van de dader. De Britse premier Theresa May bevestigde eerder dat de politie de identiteit van de dader kende, maar de naam werd nog niet vrijgegeven om het onderzoek niet te schaden. De dader kwam bij de zelfmoordaanslag om het leven. 

Lees ook: Aanslag is zware nederlaag voor Britse inlichtingendiensten (+)

Na het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena zijn gisteravond 22 doden en 59 gewonden gevallen. Onder de 22 dodelijke slachtoffers zijn ook kinderen, onder andere een meisje van acht. 

Share

De term "soldaat van het kalifaat" maakt niet duidelijk of de dader door de terreurgroep werd aangestuurd, dan wel of hij zich liet inspireren door een oproep van IS

IS heeft de aanslag inmiddels opgeëist, maar kon geen concrete details geven over de aanslagpleger. De terreurgroep sprak over een 'soldaat van het kalifaat'. Die term maakt niet duidelijk of de dader door de terreurgroep werd aangestuurd, dan wel of hij zich liet inspireren door een oproep van IS. 

De politie maakte snel duidelijk dat ze uitging van een 'terroristisch incident' en vanochtend volgde de bevestiging dat het om een zelfmoordaanslag gaat, uitgevoerd door één man met een geïmproviseerde bom.

Politiehoofd Ian Hopkins bevestigt ook dat de dader ter plaatse is gestorven. "We geloven dat de dader een geïmproviseerd explosief bij zich had, dat hij heeft laten afgaan, waardoor deze wreedheid werd veroorzaakt", verklaart hij. Er wordt onderzocht of de dader deel uitmaakte van een terreurnetwerk, dan wel of hij geheel op eigen houtje handelde.

Dossier Aanslag in Manchester
Dossier Aanslag in Manchester

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine