Vluchtelingen

106 Irakezen keren vrijwillig terug naar hun land: "Liever sterven in Irak, dan in België blijven"

Op de luchthaven van Zaventem is vanochtend rond 6.30 uur een vliegtuig opgestegen naar Bagdad, met aan boord een honderdtal Irakezen die vrijwillig naar hun land terugkeren. De meeste van hen zijn alleenstaande mannen, die volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontgoocheld zijn in "het land van melk en honing".

"Het is de eerste keer dat een vlucht speciaal wordt gecharterd voor vrijwillige terugkeer", zegt Katrien Jansseune, de woordvoerster van Francken. De vlucht, georganiseerd op initiatief van de staatssecretaris door Fedasil en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), volgt op een massale vraag van Irakezen. "Het gaat vooral om afgewezen asielzoekers of die in procedure zitten", zegt Geraldine d'Hoop, communicatieverantwoordelijke van de IOM voor België.

"Sinds september waren ze heel talrijk om te kiezen voor vrijwillige terugkeer, ontgoocheld door het onthaal of omdat ze andere hoop in België hadden", aldus Jansseune. De ontradingscampagne van Francken zal waarschijnlijk ook een rol gespeeld hebben in hun beslissing.

Share

Wie vrijwillig terugkeert naar zijn land van herkomst krijgt van Fedasil ondersteuning om daar zijn vorig leven verder te zetten of om opnieuw te beginnen

Volgens Francken reageren heel veel asielzoekers gedesillusioneerd wanneer ze in ons land aankomen en is de vraag om terug te keren dan ook bijzonder groot. "Ze denken dat eens ze hier aankomen ze 3.000 euro netto krijgen, een wagen, een appartement en dat dit het land van melk en honing is", zo zegt hij aan de VRT. "En dan liggen ze op een veldbed in een kazerne, wat niet echt is wat ze verwacht hadden en wat hen beloofd werd door mensensmokkelaars."

Wie vrijwillig terugkeert naar zijn land van herkomst krijgt van Fedasil ondersteuning om daar zijn vorig leven verder te zetten of om opnieuw te beginnen. Het gaat dan om maximaal een jaar begeleiding om een job te vinden, een eigen winkel of bedrijfje op te starten, te studeren of medische ondersteuning, in totaal ter waarde van maximaal 2.000 euro. Toch is die ondersteuning goedkoper dan de opvang in ons land, verzekert Francken. "De opvangkosten liggen tien keer hoger."

Share

We kregen een slechte service, slecht eten en een slechte verblijfplaats

Vluchteling

Eén van de vluchtelingen vertelt voor de camera van VTM Nieuws waarom hij terugkeert: "We kregen een slechte service, slecht eten en een slechte verblijfplaats. Niemand gaf om ons. Ik sterf liever in Irak, dan dat ik in België blijf."

Bij hun aankomst in Irak zullen IOM-medewerkers ter plaatse zich over de Irakezen ontfermen. "De hulp bestaat erin hen tijdelijk onderdak te bieden, bijstand bij het zoeken naar werk, en andere", aldus nog d'Hoop. Volgens Fedasil en de IOM zijn geen andere, speciaal gecharterde vluchten gepland. "Maar de terugkeer via de reguliere lijnen gaat voort", aldus Katrien Jansseune.

nieuws