Overstromingen Frankrijk

Franse camping overstroomd tijdens noodweer: twee Duitsers gearresteerd

1.600 mensen geëvacueerd, 75-jarige vermist

Hevig onweer in het zuiden van Frankrijk heeft heel wat ellende veroorzaakt. In totaal zijn zo’n 1.600 mensen geëvacueerd. Vooral de departementen Gard, Drôme en Ardèche zijn getroffen. Ook Vlamingen die in de regio op reis zijn, waren getuige van het noodweer. Op een van de campings zijn twee Duitse campingeigenaars in het Zuid-Franse Saint-Julien-de-Peyrolas in voorhechtenis genomen.

Behalve de Gard werden ook de departementen Drôme en Ardèche donderdag geteisterd door het noodweer. In totaal werden zo'n 1.600 mensen, vooral kampeerders, geëvacueerd. Hier en daar werden mensen weggehaald door helikopters. Bij de reddingsactie werden meer dan 250 brandweermensen en 4 helikopters ingezet. 

Op een van de campings waar donderdag nog 126 jongeren geëvacueerd werden, zijn de twee Duitse eigenaars in voorhechtenis genomen. Het gaat om de voorzitter en vicevoorzitter van een vereniging uit het Duitse Leverkusen, die eigenaar is van het terrein. De politie heeft een onderzoek geopend voor onder meer "onvrijwillige verwondingen en het in gevaar brengen van het leven van anderen". Een 75-jarige Duitser die de jongeren begeleidde, is intussen nog steeds vermist.

Geen vergunning

Het Franse departement Gard kreeg donderdag af te rekenen met zwaar onweer en hevige regenval. De rivier Ardèche trad daardoor buiten haar oevers. De camping waar de groep Duitse jongeren verbleef, ligt langs die rivier. De camping heeft geen vergunning gekregen van de plaatselijke prefectuur. Volgens procureur Eric Maurel ligt hij "in overstromingsgebied".

Share

'Als de begeleider dood wordt teruggevonden, zal het onderzoek zich richten op onvrijwillige doodslag'

Eric Maurel, procureur

"De burgemeester verwittigde de verantwoordelijken van de vereniging, stapte zelfs naar de rechter en in de 48 uur voor het drama werden de verantwoordelijken nog eens gewezen op het gevaar om daar te blijven wegens het eventueel wassende water", aldus de procureur. Volgens Maurel is er veel ongerustheid over het lot van de 75-jarige begeleider. "Als hij dood wordt teruggevonden, zal het onderzoek zich ook richten op onvrijwillige doodslag."

De gemeente Saint-Julien-de-Peyrolas heeft sinds vorig jaar een geschil met de vereniging uit Leverkusen. Die wordt ervan beschuldigd zich niet te houden aan de stedenbouwkundige plannen.

We hebben veel ellende gezien

Vlaming Bob Claessen is op vakantie in het departement Gard. “Normaal gezien staat hier bijna geen water in de zomer”, zegt de man, die al 25 jaar op vakantie gaat in de regio.

De familie Claessen huurt een vakantiehuisje in Cornillon, in de buurt van de gemeente Goudargues waar de video is gemaakt. “We waren gisteren richting Orgnac, in het departement Ardèche, aan het rijden toen we helemaal verrast werden door het hallucinante onweer. We zijn zelfs niet op onze bestemming geraakt. Terug naar ons vakantiehuis lukte ook niet direct.” Verschillende wegen waren immers ontoegankelijk door de overstromingen, omgewaaide bomen of afgebroken stenen van de rotsen.

De man heeft tijdens het noodweer vijf uur gereden over een rit van amper vijftien kilometer. “Na enkele pogingen om langs een andere weg terug te geraken, zijn we met veel geluk in Vallon-Pont-d’Arc geraakt. Vandaar zijn we terechtgekomen in Saint-Julien-de-Peyrolas, in Gard”, vertelt Claessen. Daar waren veel hulpdiensten aanwezig, waaronder ook zeker drie helikopters. “Het was ongelofelijk. We hebben veel ellende gezien.” De familie Claessen is veilig en wel terug in hun vakantiehuis in Cornillon geraakt. De situatie is ondertussen min of meer genormaliseerd, getuigt de man. 

Share

'Iedereen moest meteen vertrekken, we hebben niks meer kunnen redden, behalve elkaar'

Kathleen Bergs

Gevlucht

Ook Katleen Bergs is op vakantie in het zuiden van Frankrijk. Zij vertelt aan VRT hoe het noodweer op korte tijd een einde maakte aan de kampeervakantie van haar gezin. Bergs zegt dat de kampeerders werden gewaarschuwd voor het onweer. Op een bord stond dat ze “greppels moesten graven rond de tenten”. Het gezin heeft dat ook gedaan, en meteen ook de bagage hoger gezet in de tent, voor het geval er water zou binnenlopen.

Maar in de namiddag is het water in een kwartier een paar meter gestegen. Bergs en haar gezin zijn meteen gevlucht. Ze hebben niets van hun spullen kunnen meenemen. “Iedereen moest meteen vertrekken, we hebben niks meer kunnen redden, behalve elkaar”, zegt de vrouw. Ze zijn deze nacht opgevangen door een Frans koppel in de buurt. 

nieuws

cult

zine