Strijd tegen IS

"VS gebruiken witte fosfor in Raqqa en Mosoel"

1 Rook boven Raqqa. © EPA

De Verenigde Staten worden ervan verdacht begin juni witte fosfor te hebben ingezet bij de strijd om de verovering van het Syrische Raqqa en Mosoel in Irak, twee steden die nog onder controle staan van Islamitische Staat (IS). Dat moet blijken uit beeldmateriaal dat online is gezet en uit verslagen van mensenrechtengroepen. Ook de kranten New York Times en Washington post maakten er gewag van. Het Pentagon zelf bevestigt noch ontkent.

Witte fosfor is een chemisch wapen. Het kan gebruikt worden om mistgordijnen te creëren, maar als mensen ermee in contact komen, heeft dat verschrikkelijke gevolgen. Mensenrechtengroepen waarschuwen dat het gebruik van het toxische wapen in dichtbevolkte wijken desastreuze gevolgen heeft. Het VS-leger gebruikt al witte fosfor sinds de oorlog in Vietnam. Ook bij het beleg van het Iraakse Fallujah werd dat chemisch wapen offensief ingezet.

Mary Wareham van Human Rights Watch (HRW) zegt videobewijs en foto's te hebben gezien die ontkenning van het gebruik onmogelijk maken. Ook zij verwees naar de inzet van het spul in Fallujah, "met vernietigende gevolgen". Een woordvoerder van de internationale coalitie gaf toe dat witte fosfor wordt gebruikt bij het beleg van Raqqa, maar dat dit "conform de oorlogswet" gebeurt.

Intussen naderen de Syrische Democratische Krachten (SDF), de door de VS gesteunde Koerdisch-Arabische milities, de oude stad van Raqqa, de "hoofdstad" van IS in Syrië. Dat stadsdeel is het dichtst bevolkt, waardoor daar ofwel omzichtiger opgetreden moet worden ofwel uitgegaan wordt van veel burgerslachtoffers als collateral damage. Voor de verovering door IS telde de stad zowat 300.000 inwoners.

nieuws

cult

zine