buitenland

"VS bereiden nieuwe sancties voor tegen Iran"

1 Het Amerikaanse vliegdekschip USS Harry S. Truman in de Straat van Hormuz. Iran voerde eerder deze maand rakettests uit in de buurt van het oorlogsschip. © AP

De Verenigde Staten bereiden nieuwe financiële sancties voor tegen bedrijven en individuen in Iran, Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten, voor hun rol bij het rakettenprogramma van Iran. Dat bericht de Wall Street Journal  op basis van anonieme bronnen bij de Amerikaanse overheid. De krant vreest dat deze nieuwe sancties door Iran kunnen worden beschouwd als een aanval op het atoomakkoord. De officiële aankondiging van de sancties zou nog voor deze week zijn.

Na het akkoord rond het atoomprogramma op 14 juli in Wenen, tussen de grootmachten en Teheran, zouden de internationale sancties tegen Iran binnenkort worden opgeheven.

Raketten
Maar het land heeft sinds het akkoord wel tweemaal ballistische raketten afgevuurd: één keer in oktober en één keer in november. Een twaalftal bedrijven en individuen die daarbij geholpen hebben, zouden nu gesanctioneerd worden, schrijft de WSJ. Amerikanen en buitenlanders zouden geen zaken meer mogen doen met hen, en hun bezittingen in de VS zouden worden bevroren.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten staan deze sancties volledig los van het akkoord over het atoomprogramma.

Geen beperkingen
Iran zegt dat de ballistische raketten werden afgevuurd om puur defensieve redenen. Ze dienen niet om kernkoppen te vervoeren en zijn dus ook niet in strijd met de VN-verdragen, luidt het. De Iraanse minister van Defensie Hossein Dehghan zegt ook dat zijn land "geen enkele beperking" van dit programma zal aanvaarden.

nieuws

cult

zine