Update

Presentator en cameraman 'Spoorloos' ontvoerd in Colombia

2 Derk Bolt, presentator van Spoorloos. © ANP Kippa

Twee Nederlandse journalisten worden in Colombia "tegen hun zin in vastgehouden". Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken deze nacht. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn de twee sinds zaterdag ontvoerd door guerrillabeweging ELN. Dat gebeurde in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander.

2 Een Colombiaanse soldaat toont een buitgemaakte vlag van rebellengroep ELN. © AFP

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wil dat niet bevestigen, maar laat weten dat de zaak de hoogste prioriteit heeft. Om de ontwikkelingen niet te beïnvloeden, wil het ministerie verder niets kwijt.

Het zou gaan om Derk Bolt zijn, de presentator van het televisieprogramma 'Spoorloos' en zijn cameraman Eugenio Follender. De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.

KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, kan de Colombiaanse berichtgeving nog niet bevestigen en zoekt uit of Bolt wordt vermist

Speciale veiligheidstroepen
De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend, aldus de Colombiaanse media.

In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroeperingen actief, waaronder ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Vorig jaar ontvoerde de guerrillabeweging in hetzelfde gebied een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Zij zijn allemaal op den duur vrijgelaten.

Norte de Santander ligt aan de grens met Venezuela.

nieuws

cult

zine