buitenland

"Trump voelt zich volledig gesteund door getuigenis Comey"

- Bewerkt door: ib - Bron: Belga
1 De door Donald Trump aan de kant geschoven FBI-directeur James Comey. © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump voelt zich "volledig gesteund" door de communicatie van ex-FBI-baas James Comey over zijn getuigenis van vandaag  voor de inlichtingencommissie van de Senaat. Dat meldt Trumps advocaat Marc Kasowitz in een persbericht.

Donald Trump is "tevreden" dat de Comey "eindelijk openlijk zijn private informatie heeft bevestigd dat de president niet het onderwerp uitmaakt van een onderzoek over Rusland", aldus de advocaat. "De president voelt zich volledig gesteund. Hij kijkt ernaar uit om voort te werken aan zijn agenda."

Ook de Republikeinse partij reageert tevreden op wat Comey tijdens zijn getuigenis zal zeggen. "President Trump had gelijk", aldus voorzitster van het Republican National Committee Ronna McDaniel in een mededeling. "De mededeling van directeur Comey bevestigt wat de president al lang zegt - hij was nooit het onderwerp van een onderzoek."

Schadelijke informatie
Trump noemde volgens Comey het onderzoek naar Rusland "een wolk" die hem verhindert om te handelen in naam van het land, en Comey verklaart dat de president hoopte dat Comey "een manier kon vinden om te laten weten dat Trump niet onderzocht werd".

In de voorbereidende tekst van de getuigenis van Comey die gisteren al werd gepubliceerd, staat ook nog voldoende informatie die wel schadelijk kan zijn voor de president. Zo bevestigt de voormalige FBI-baas dat Trump hem gevraagd heeft om het onderzoek naar voormalig nationaal veiligheidsdirecteur Michel Flynn te laten vallen en dat Trump hem om zijn loyauteit heeft gevraagd.

Geloofwaardigheid kwijt
Uit een peiling van ABC News en Washington Post die gisteren werd gepubliceerd, blijkt dat de Amerikanen Trump noch Comey vertrouwen in de zaak: 55 procent van de ondervraagden zegt dat ze wat Comey zegt over de Russische inmenging "slechts een beetje" een beetje of "helemaal niet" gelooft, terwijl 72 procent hetzelfde zegt over de president, aldus CNN.

nieuws

zine