Campagne

"Raif kan een tweede reeks stokslagen niet aan"

Internationale campagne tracht Saoedische blogger vrij te krijgen

2 Raif Badawi werd in 2013 veroordeeld tot 1.000 stokslagen. © rv

Vandaag zullen massa's Saoedi's getuige zijn van de tweede reeks stokslagen die wordt toegediend aan Raif Badawi. Althans, als de autoriteiten zich doof houden voor het internationale protest tegen de bestraffing van de blogger.

Share

Badawi's enige misdaad is dat hij zich sterk maakte voor het vrije woord in een land dat geen begrip heeft voor vrijheid

Ensaf Haidar, gevluchte vrouw van Raif Badawi
2 Demonstranten tijdens een protest van Amnesty International bij de Saudische ambassade in Den Haag. © anp

Nog negentien keer zal Badawi (1984) in Djedda vijftig stokslagen moeten incasseren, krachtens een rechterlijke uitspraak. Hij werd in 2013 veroordeeld wegens belediging van de islam. Naast duizend stokslagen behelst het vonnis een jarenlange gevangenisstraf en een forse boete. De aanklacht luidde aanvankelijk 'afvalligheid' - een delict waarop de doodstraf staat. Hij ontliep die straf door in de rechtszaal driemaal de islamitische geloofsbelijdenis uit te spreken.

Volgens zijn vader had hij wel degelijk de dood verdiend. "Ik hoop dat ze je naar het plein leiden en je hoofd afhakken", zei hij in een telefoongesprek dat op televisie werd uitgezonden.