Dossier Vluchtelingen

"Probleem migranten die vrachtwagenchauffeurs op snelwegparkings bedreigen verergert"

1 © BELGA

Het aantal migranten dat op snelwegparkings in vrachtwagens tracht te klimmen, neemt toe, net als het aantal gewelddadige feiten dat hiermee gepaard gaat. Dat zei Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte vandaag tijdens de provincieraad.

Hij antwoordde op een vraag van Jan Laeremans (VB) naar aanleiding van een nieuw gewelddadig incident afgelopen nacht op de parking langs de E40 in Groot-Bijgaarden waarbij een chauffeur afgevoerd werd met een messteek.

"Dat migranten langs snelwegen in een vrachtwagen richting Engeland willen klimmen, doet zich al jaren voor, maar de afgelopen maanden stijgt het aantal onmiskenbaar en neemt ook het bedreigend karakter toe. In Vlaams-Brabant gaat het vooral om de parkings op de oost-westas langs de E40 in Groot-Bijgaarden en Heverlee en langs de E314 in Rotselaar. Uit twee vergaderingen die ik hierover de afgelopen maanden had met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de politiediensten blijkt dat enkel vrachtwagenchauffeurs belaagd worden. Als de politie erin slaagt iemand op te pakken staan er vrij snel vervangers klaar", aldus De Witte.

Het probleem wordt op dit ogenblik op verschillende niveaus actief opgevolgd. "De politiediensten bekijken hoe ze bij feiten sneller assistentie kunnen verlenen. Het Agentschap Wegen en Verkeer is bereid om mee te werken aan infrastructurele maatregelen, zoals het verwijderen van struiken en bomen rond de parkings die toelaten dat men zich daar kan verschuilen. Met politiediensten, de betrokken gemeenten, AWV en het kabinet-Weyts wordt bekeken of er nood is aan private bewaking op deze parkings", aldus de gouverneur.


Dossier Vluchtelingen
Dossier Vluchtelingen

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine