Dossier Aanslag Charlie Hebdo

#JeSuisCharlie: tekenaars reageren met straffe cartoons

Snel na de dodelijke aanslag is de hashtag #JeSuisCharlie ontstaan. Met die Twitterboodschap willen surfers hun medeleven betuigen aan het zwaar getroffen satirische magazine Charlie Hebdo. Nadat ook politici en de buitenlandse pers op die manier hun verontwaardiging toonden, groeide het symbool in geen tijd uit tot trending topic.

Als eerbetoon worden ook befaamde covers van Charlie Hebdo vlot gedeeld, net als citaten die handelen over het belang van journalistiek en vrije meningsuiting. Denk bijvoorbeeld maar aan Voltaire: "Je ne suis pas d'accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu'à la mort pour que vous ayez le droit de le dire." Oftewel: "Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen."

Zeer opvallend en gedurfd ook: de Nederlandse politieke tekenaar Joep Bertrams publiceerde een nieuwe cartoon, waarbij een onthoofde journalist van Charlie Hebdo toch nog zijn tong uitsteekt. Het onderschrift "Onsterfelijk" laat niets aan de verbeelding over. Hieronder vindt u nog meer van die voorbeelden.

2 © Kos

Helaas zijn er op Twitter ook een heel pak mensen die zich vrolijk maken over de dramatische afloop. "Ik ben zo blij, die verdomde racisten. Ik lach op hun graf", klinkt het onder meer. De ludieke account 'La Polisse Nationale' verzamelde een hoop van die reacties en vraagt zich af of dit allemaal moet kunnen in naam van de vrije meningsuiting.

2 © KAAN
Dossier Aanslag Charlie Hebdo
Dossier Aanslag Charlie Hebdo

Lees alle artikels