G20

"Hamburg leek oorlogszone": ruim 200 agenten gewond, 200 betogers opgepakt

Bij de aanhoudende rellen in Hamburg, waar de G20-top zijn laatste dag ingaat, zijn inmiddels al 203 betogers opgepakt en minstens 213 agenten gewond geraakt. Hoeveel betogers gewond zijn, is niet duidelijk.

4 © REUTERS

Na nog een nacht van geweld zijn de stadsdiensten in Hamburg vanochtend druk in de weer met puin ruimen. Relschoppers hebben supermarkten en winkels geplunderd, staken vuilniscontainers in brand en vielen politiewagens aan. Onder de gewonden zouden minstens 11 mensen er erg aan toe zijn.

Een politiewoordvoerder werd aangevallen en moest vluchten in een ziekenwagen. Volgens hem heeft de Hamburgse politie "nooit eerder zo'n niveau van haat en geweld" meegemaakt. Het begon als protest tegen de G20-top, maar draaide uit op gevechten met de politie.

Het zware geweld wordt in Duitsland uit verschillende hoeken veroordeeld. CDU-politicus Armin Schuster sprak van "haast terroristische geweldorgieën". Hamburg leek wel een oorlogszone, zeggen anderen.

Een van de belangrijkste initiatiefnemers van de protesten tegen de G20-top heeft zich gedistantieerd van het geweld. Volgens Andreas Blechschmidt is het protest "een eigen leven gaan leiden". Het protest moest duidelijk maken dat de G20-leiders verantwoordelijk zijn voor oorlog en honger in de wereld. "Het gaat niet om brand stichten in winkels of auto's van bewoners", zegt hij.

"Grenzeloze solidariteit"

Vandaag zijn opnieuw 22.000 mensen op straat gekomen om te betogen tegen de G20-top die daar plaatsvindt. Momenteel verloopt alle nog rustig, zo meldt de politie. Verwacht wordt dat het aantal deelnemers in de loop van de dag nog zal aangroeien tot ongeveer 100.000 mensen.

Linkse organisaties en andersglobalisten hadden opgeroepen tot het nieuwe protest tegen de bijeenkomst van de twintig grootste economieën. De betogers verzamelen zich in de wijk St.Pauli, waar de voorbije dagen al rellen waren uitgebroken.

De betogers roepen op tot een "grenzeloze solidariteit in plaats van een G20". Ze verzetten zich onder meer "tegen het grote aantal migranten dat verdrinkt in de Middellandse Zee, tegen de enorme defensie-uitgaven, tegen de sociale ongelijkheid en tegen de leugens over klimaatverandering".

Als gevolg van de rellen en het geweld van de voorbije dagen wordt ook opgeroepen tot kalmte, via borden met slogans als "neen aan stenen" en "ons wapen is de wijsheid". Maar de politie sluit niet dat er opnieuw onruststokers tussen de betogers zitten.

4 © REUTERS
4 Ravage in de straten van Hamburg na een erg woelige nacht. © EPA
4 De politie zette het waterkanon in tegen gewelddadige manifestanten. © AFP
Dossier G20-top in Hamburg
Dossier G20-top in Hamburg

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine