Update

"Brexitonderhandelingen in impasse": Britten nog altijd niet bereid te spreken over geld

1 EU-onderhandelaar Barnier (rechts) en de Britse onderhandelaar David Davis. © afp

De onderhandelingen over de financiële afwikkelingen van de brexit zitten in een complete impasse. De Britten hebben nog altijd niet willen zeggen welk bedrag ze bereid zijn te betalen. Dat zei EU-onderhandelaar Michel Barnier vanmiddag na afloop van de vijfde onderhandelingsronde.

Bij de onderhandelingen is deze week opnieuw bijna geen vooruitgang geboekt, zo toonde Barnier zich pessimistisch. Hij kan de EU-leiders dan ook niet aanbevelen om op de top van volgende week over een toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te spreken.

Barnier zal de staatshoofden en regeringsleider inlichten dat er sinds de start van de gesprekken in juni niet "voldoende vooruitgang" is geboekt in de gesprekken over de boedelscheiding. Dat is voor de Europeanen een voorwaarde om de tweede onderhandelingsfase in te luiden, over de toekomstige relaties.

Vooral de financiële afrekening blijkt een struikelblok. De Britten hebben nog altijd niet bevestigd wat ze willen betalen. Barnier nam het woord "impasse" in de mond. "We zitten in de financiële kwestie in een impasse die bijzonder zorgwerkkend is, zowel voor duizenden projecten als voor de belastingbetalers", zei Barnier.

De Britse factuur wordt geraamd op een bedrag tussen 60 en 100 miljard euro. De conservatieve premier Theresa May verzekerde onlangs op een toespraak in Firenze dat haar land zijn financiële verplichtingen zal nakomen, maar in Brussel lieten de Britse onderhandelaars opnieuw na om meer duidelijkheid te verschaffen over wat ze precies zouden willen ophoesten. "Er zijn geen onderhandelingen geweest over dit dossier", vatte Barnier samen.

"Op deze basis kan ik de Europese staatshoofden en regeringsleiders in de huidige omstandigheden niet voorstellen om de onderhandelingen over de toekomstige relaties te starten", vervolgde Barnier. Om daarover gesprekken te lanceren is er volgens de Fransman meer vertrouwen nodig. "Dat vertrouwen vloeit voort uit duidelijkheid en het respect voor alle engagementen die we met 28 lidstaten zijn aangegaan."

Handel

Zijn Britse gesprekspartner, brexit-minister David Davis, wil zo snel mogelijk over handel praten. Volgens hem willen burgers en bedrijven zo snel mogelijk zekerheid over de toekomstige relaties. "Ik hoop dat de Europese leiders erkenning zullen hebben voor de vooruitgang die is geboekt en een stap vooruit zullen zetten", zo vertolkte hij de Britse hoop dat de Europese leiders het onderhandelingsmandaat van Barnier zullen versoepelen.

De Europeanen richten de blik al op december. Barnier toonde zich alvast overtuigd dat met "politieke wil" de komende twee maanden "beslissende vooruitgang" kan geboekt worden over de voorwaarden van de echtscheiding.

Wie die echtscheiding nog steeds wil stoppen, is de Britse activiste Madeleina Kay. Haar anti-Brexit-campagne bracht haar deze week naar Brussel, waar ze had postgevat op de eerste rij in de perszaal, opvallend uitgedost als "EU Super Girl" en pronkend met haar cartoonboek "Theresa Maybe Brexitland". Kay werd naar de uitgang begeleid vooraleer Barnier en Davis de zaal betraden.

Johnson: vaart maken

Share

"We vragen onze vrienden en partners zich te haasten. Het is tijd om de motor te doen brullen en vooruit te gaan."

Boris Johnson

Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, vraagt dat de Europese Unie mee vaart maakt in de onderhandelingen over de brexit.

"We denken dat we nuttige suggesties hebben gedaan om het grote schip in open zee te laten. Dat is wat we allemaal willen zien", zei Johnson, die voor het Britse referendum over het verlengde EU-lidmaatschap van de Britten één van de grote pleitbezorgers was van de Brexit.

Volgens Johnson zal er wel degelijk een deal uit de bus komen. Hij wil wel dat de EU de pas versnelt. "We vragen onze vrienden en partners zich te haasten. Het is tijd om de motor te doen brullen en vooruit te gaan".

nieuws

cult

zine