buitenland

"Arrestatiegolf Saoedi-Arabië is pas fase één"

1 De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud poseert samen met de nieuwe minister van de Nationale Garde Khaled bin Ayyaf en de nieuwe minister van Economie Mohammed al-Tuwaijri tijdens hun beëdiging. © REUTERS

De arrestatie van Saoedische prinsen, zakenlieden en functionarissen was slechts "de eerste fase" van de strijd tegen corruptie in het koninkrijk. Dat zei procureur-generaal sjeik Saud Al Mojeb, die beloofde dat de verdachten zich mogen laten bijstaan door advocaten.

De sjeik bestempelde de arrestatiegolf in een verklaring als "de start van een essentieel proces om corruptie overal met wortel en tak uit te roeien''. Twee bronnen vertelden dat lokale banken al zijn begonnen met het bevriezen van de rekeningen van de verdachten.

Rivalen uitschakelen
De aanhoudingen hebben geleid tot speculatie dat rivalen van kroonprins Mohammed bin Salman worden uitgeschakeld. Toch klonken ook positieve reacties van Saudische burgers die al langer klagen dat de elite boven de wet staat.

"Dit is zoals Bill Gates oppakken"
Volgens Saoedische media en een topfunctionaris zijn elf prinsen, vier ministers en tientallen andere verdachten opgepakt. Het gaat onder meer om de steenrijke prins Alwaleed bin Talal. "Hem oppakken is bijna vergelijkbaar met het aanhouden van Bill Gates'', zei de voormalige Amerikaanse ambassadeur Robert Jordan tegen Bloomberg.

nieuws

cult

zine