Zwitserland

'Absurde' wolkenkrabber in de Alpen onder vuur

- Door: Redactie - Bron: De Volkskrant
1 Visualisatie van het wolkenkrabberhotel in het dal van het Zwitserse Vals. Volgens de architect verdwijnt het 381 meter hoge gebouw door het gebruik van spiegelramen in zijn omgeving. © PR Newswire

Duizend inwoners en duizend schapen telt het Zwitserse dorp Vals. Er moeten duizend hotelbedden bij komen, in wat het hoogste gebouw van Europa moet worden. Het hotel, door critici al omgeschreven als een 'spiegelende middelvinger', zou zich kunnen meten met het Empire State Building in New York.

In de Zwitserse media en in de internationale vakpers buitelen de critici over elkaar heen. "Een wolkenkrabber in de Alpen is absurd", meent Vittorio Lampugnani, hoogleraar architectuur in Zürich. Op Archinect, een website over design, wordt het project omschreven als "de slechtste architectuur in de geschiedenis van de architectuur" - inclusief alle Amerikaanse shopping malls.

De met prijzen overladen Amerikaanse architect Thom Mayne, chef van het in Los Angeles gevestigde bureau Morphosis, omschrijft zijn ontwerp daarentegen in lyrische bewoordingen. "Het hotel is een minimalistisch werk dat de omgeving herhaalt en de toeschouwer een gespiegeld, gefragmenteerd beeld op het landschap biedt." De 381 meter hoge toren gaat met "een reflecterende huid en rank profiel" op in de rustieke omgeving, en "keert de vallei en de hemel om".

Rijk publiek

"Ik weet dat we naar de sterren grijpen", aldus de Zwitserse vastgoedmagnaat Pius Truffer, medefinancier van het project in het zuidwesten van Zwitserland. "We willen een van de vijf beste hotels ter wereld bouwen." Hij mikt op een schatrijk publiek uit Azië en de Golfstaten, dat zich niet laat afschrikken door prijzen van een kleine 1.000 euro tot zo'n 24 duizend euro per kamer per nacht.

Truffer en zijn zakenpartner Remo Stoffel ramen de bouwkosten op zo'n 300 miljoen euro. Ze zeggen het geld moeiteloos te kunnen opbrengen. De bouw in Vals, dat al een hypermodern kuuroord huisvest, zou volgend jaar moeten beginnen.

Burgers kunnen het project nog tegenhouden via een referendum; het is vervat in een bestemmingsplan waarover de inwoners van Vals zich in de herfst mogen uitspreken.

nieuws

cult

zine