Update

"60 kinderen gestorven in Indiaas ziekenhuis door gebrek aan zuurstof"

1 © AFP

Volgens lokale overheden zijn er in de afgelopen vijf dagen al 60 kinderen overleden in een openbaar ziekenhuis in het noorden van India. Eerder werd er bericht over een dertigtal slachtoffers. Volgens de Indiase media ligt de oorzaak bij een tekort aan zuurstofflessen na onbetaalde facturen. De politie probeert die versie te ontkennen.

"We hebben een onderzoek ingeleid en vandaag moet er een voorlopig rapport opgemaakt worden. De vijf voorbije dagen zijn inderdaad 60 patiënten in het ziekenhuis gestorven, maar we denken niet dat dit te wijten is aan een zuurstoftekort", verklaarde woordvoerder Anil Kumar van de politie van Gorakhpur.

Het gaat om 34 pasgeboren baby's op de neonatale intensivecareafdeling, 12 kinderen die leden aan nekkramp en 14 kinderen die door nog onbekende oorzaak zijn overleden. De overleden kinderen lagen in het ziekenhuis Baba Raghav Das in het district Gorakhpur in Uttar Pradesh, de dichtstbevolkte deelstaat van India die bestuurd wordt door de rechtse partij Bharatiya Janata Party van premier Narendra Modi.

Volgens de lokale media zijn de kinderen overleden, nadat het bedrijf dat voor de zuurstofbevoorrading zorgde, stopte met leveren, omdat de facturen voor een bedrag van enkele miljoen roepie niet betaald waren. 

Complete chaos
The Hindustan Times beschreef in zijn editie van zaterdag de chaos die in het ziekenhuis was ontstaan, toen de zuurstoftoevoer werd verstoord. "Ook al werden vrijdag 90 zuurstofflessen in gebruik genomen, het ziekenhuis beschikte een uur lang niet over zuurstof", schreef de krant.

"Dat leidde tot een complete chaos, met ouders die rondsnelden om hulp te zoeken en ziekenhuispersoneel dat probeerde de zuurstof toe te dienen met manuele beademingsballonnen."

"Niet gestorven door een gebrek aan zuurstof"
Een lokale magistraat, V K Srivastava, heeft inmiddels bevestigd dat het ziekenhuis voldoende zuurstof in huis had. "De kinderen zijn in tegenstelling tot de geruchten die de ronde doen, niet gestorven door een gebrek aan zuurstof."

De magistraat vertelt verder: "De levering van zuurstof was donderdag onderbroken, maar het ziekenhuis beschikt over genoeg flessen in reserve. In het ziekenhuis gebeuren er wel meer erge zaken, elke dag sterven er een tiental kinderen. We hebben een ploeg ter plaatse gestuurd om de situatie te bekijken."

Indiase openbare ziekenhuizen zitten vaak afgeladen vol
"Dit is geen tragedie. Dit is een bloedbad. Is dit wat 70 jaar vrijheid betekent voor onze kinderen?", tweette mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014.

De Indiase openbare ziekenhuizen zitten vaak afgeladen vol en kunnen het vele werk nauwelijks aan. Patiënten moeten rekening houden met lange wachtlijsten, zelfs voor de eenvoudigste ingrepen, en ze moeten vaak hun bed delen met een andere patiënt.

Wie het kan, vermijdt openbare ziekenhuizen en trekt naar een privékliniek, al kost een raadpleging er gemiddeld 1.000 roepie (meer dan 13 euro), een enorm bedrag voor miljoenen Indiërs, die moeten rondkomen met minder dan twee euro per dag.