Woensdag 23/10/2019

Sparen

Wat is dit?

'Sparen ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Woonlening te pakken krijgen als single: hopeloze zaak?

Kunnen singles een lening krijgen voor de aankoop van een eigen huis of appartement? En voor welk bedrag dan wel? Zijn de toekenningscriteria strenger dan voor een groter gezin?

Beeld Shutterstock

Eerst het goede nieuws: ja, als alleenstaande kan u lenen voor een huis. In 2018 kende marktleider BNP Paribas Fortis zelfs 30 procent van haar hypothecaire kredieten toe aan gezinnen met één inkomen. Dat bewijst dat het dus wel degelijk kan. De bank kwam zo tegemoet aan een maatschappelijke realiteit: het aantal eenoudergezinnen is in de voorbije 20 jaar enorm toegenomen, in België is nu één gezin op vier een eenoudergezin.

Wat is dan het gemiddelde bedrag dat alleenstaanden lenen voor de aankoop van een woning? Dat blijkt om 152.838 euro te gaan, goed voor een maandelijkse afbetaling van 775 euro. Ter vergelijking: bij gezinnen met kinderen bedroeg de gemiddelde maandelijkse afbetaling 840 euro.

TipOntdek hier wat anderen betaalden voor hun woonlening.

Terugbetalingscapaciteit

Voor de bank komt het er in de eerste plaats op aan dat ze zeker zijn dat u uw lening over de afgesproken periode netjes terugbetaalt. Dat aspect is voor alleenstaanden trouwens niet anders dan voor grotere gezinnen.

Vroeger gold het ‘heilig principe’ dat een afbetaling nooit meer dan een derde van het inkomen mocht bedragen. Dat criterium heeft intussen wel veel van zijn waarde verloren. Het is nu belangrijker om na te gaan wat er van het inkomen nog overblijft na afbetaling: is dat wel voldoende om van te leven of niet? AXA Bank berekende al dat voor een groter gezin minstens 1.200 euro per maand nodig is, terwijl dat voor een alleenstaande ongeveer 1.000 euro is.

Waarborgen

Het klopt zeker dat banken extra streng zullen zijn wanneer een alleenstaande komt aankloppen voor een woonlening. Een inkomen vormt nu eenmaal een duidelijker risico dan twee. Veel financiële instellingen compenseren dan door bijvoorbeeld een iets grotere waarborg te vragen. 

Als single doet u er trouwens goed aan om eens te kijken of u niet in aanmerking komt voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen. Die neemt een tijd de afbetalingen van u over, mocht u onverwacht een tijd onvrijwillig werkloos worden. De overheid neemt uw premies dan tijdelijk over. 

TipVergelijk hier de woonleningen of hypothecaire leningen.

Lees ook:

Langetermijnrente zakt onder nul

Zo kiest u de juiste woonlening met variabele rente

Sneller recht op gratis verzekering bij afsluiten van woonlening

Bronspaargids.be.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234