Woensdag 29/06/2022

Aangeboden door Beobank

Wat is dit?

'Aangeboden door Beobank ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Woonbonus werd eerst gewestelijk en dooft nu uit. Wat is de impact op je fiscale korf?

De fiscus neemt en de fiscus geeft. Een voorbeeld van dat laatste? De overheid maakte zowel de aankoop van een eigen woning als het langetermijnsparen fiscaal aantrekkelijk. Het idee daarachter: huiseigenaars met een appeltje voor de dorst hebben na hun pensioen minder geldzorgen dan huurders zonder spaarpot.

Aangeboden door Beobank
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze aftrekposten werden vroeger ondergebracht in dezelfde fiscale ‘korf’: de korf voor het langetermijnsparen. Dit systeem veranderde door de vorige staatshervorming en verandert nu opnieuw door het uitdoven van de woonbonus. Wat is de impact op jouw belastingbrief?

Langetermijnsparen

Met langetermijnsparen leg je een extra spaarpot aan voor later. Dat doe je meestal door te beleggen in een pensioenspaarverzekering. De rente daarvan is gewaarborgd. Als de wind gunstig zit, is een deelname in de winst ook mogelijk. Het bedrag dat je hiervoor kunt opzijleggen, hangt af van je netto belastbaar beroepsinkomen. Voor het inkomstenjaar 2019 mag je tot 2.350 euro storten. Het belastingvoordeel is 30%. Dit kan dus tot 705 euro fiscaal voordeel opleveren. Het fiscale voordeel krijg je zolang je contract loopt, ook na je 65ste. Bij pensioensparen is dat niet het geval. Je mag je kapitaal op je 65ste opvragen, behalve als het spaarplan nog geen tien jaar loopt.

Een tweede luik in de korf van het langetermijnsparen is het langetermijnsparen voor ‘niet-eigen en niet-unieke’ woningen. Met andere woorden: een woonkrediet voor een tweede, derde, vierde… woning. Je krijgt een federaal voordeel voor zowel het kapitaal als de premies voor je schuldsaldo-verzekering (die de lening afbetaalt als je partner of jijzelf overlijdt).

Woning inbrengen

De grootste aftrekpost in deze korf is traditioneel het fiscaal voordeel voor de ‘enige en eigen woning’. De woonbonus, zo heet de belastingvermindering voor je woonkrediet. Hoe die woonbonus wordt berekend en onder welke voorwaarden, hangt af van waar je woont en wanneer je je hypothecaire lening hebt afgesloten. Vanaf 1 januari 2020 dooft de woonbonus in Vlaanderen uit. Daardoor zijn er nu drie grote scenario’s mogelijk.

Scenario 1: je sloot een hypothecaire lening af voor 1 januari 2016
In dit geval geniet je voor de ‘enige en eigen woning’ van een federale woonbonus. Als je je woonkrediet op je belastingbrief aangeeft, is de kans groot dat je fiscale korf zo goed als volloopt. Is je korf niet helemaal gevuld of is je woning afbetaald? Check dan of je hem kunt opvullen met de premies voor je schuldsaldo-verzekering of langetermijnsparen (in dit scenario is er geen aftrek mogelijk voor een tweede, derde,… woning).

Scenario 2: je sloot een hypothecaire lening af tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019
Door de zesde staatshervorming werden de bevoegdheden voor belastingvoordelen voor eigen woningen op 1 januari 2016 overgedragen van de federale overheid naar de gewesten. Vlaanderen behield de woonbonus, in een aangepaste versie (de ‘geïntegreerde woonbonus’). Wie een woning kocht tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019, kan daardoor woonkredieten fiscaal inbrengen.

Dit (Vlaamse) belastingvoordeel zit niet meer in dezelfde korf als het (federale) langetermijnsparen. Daardoor kun je de twee combineren en dubbele winst boeken: zelfs als je een regionaal belastingvoordeel geniet voor je hypotheeklening, kun je in 2019 een premie van maximaal 2.350 euro sparen voor langetermijnsparen. Of een tweede, derde,… woning inbrengen.

Scenario 3: je sluit een hypothecaire lening af na 1 januari 2020
Er was veel over te doen, maar de nieuwe Vlaamse Regering keerde niet op haar beslissing terug: de geïntegreerde woonbonus dooft uit vanaf 1 januari 2020. Voor de bestaande leningen verandert er niets: je behoudt je woonbonus (zie scenario 1 en 2 hierboven). Maar nieuwe leningen komen vanaf 1 januari niet meer in aanmerking voor de woonbonus. Om de pijn een beetje te verzachten, daalt de registratiebelasting voor de aankoop van de enige gezinswoning van 7% naar 6%.

Het verdwijnen van de Vlaamse woonbonus heeft vreemde gevolgen. Het (Vlaams) fiscaal voordeel voor de enige en eigen woning verdwijnt, terwijl het (federaal) fiscaal voordeel voor het langetermijnsparen wel nog bestaat. Zoals hierboven uitgelegd kun je hierdoor kapitaalaflossingen van een woonlening voor een tweede, derde,… woning inbrengen. Wie zich meer dan één woning kan veroorloven, wordt dus fiscaal beter bediend dan wie er maar één koopt. Het is afwachten wat de volgende federale regering daarvan zal maken.

In Brussel en Wallonië

Brussel heeft de woonbonus al in 2017 afgevoerd. Sloot je er een hypothecaire lening af voor 2017, dan kan je je woonkrediet inbrengen in je belastingaangifte. Sindsdien kan dat niet meer. In Brussel is daar wel een korting op de registratierechten voor in de plaats gekomen. Wie voor zichzelf een woning koopt, betaalt op de eerste schijf van 175.000 geen registratierechten.

Wallonië heeft als enige gewest wel nog een woonbonus. De chèque habitat wordt niet berekend op de kredietaflossingen, maar op het inkomen en het aantal kinderen ten laste. Het voordeel is er bovendien beperkt tot 20 jaar.

De federale korf voor langetermijnsparen blijft in Brussel en Wallonië natuurlijk ook bestaan.

Niet alle eieren in één mand

De korf van het langtermijnsparen is niet de enige fiscale korf. Zo kan je ook nog gebruik maken van de korf ‘pensioensparen’ (het individueel pensioensparen in de derde pijler) en de korf ‘tweede pijler’ (je bijdrage aan het aanvullend pensioen via de werkgever). Die fiscaal voordelige vormen van sparen staan los van elkaar. Je mag die korven dus stuk voor stuk helemaal vullen.

Wil je graag advies over een hypotheekkrediet of langetermijnsparen? Je vindt een Beobankadviseur in jouw buurt via www.beobank.be/nl/particulier/kantoor-in-uw-buurt

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234