Zaterdag 06/03/2021

Aangeboden door Levensverzekeraar NN

Wat is dit?

'Aangeboden door Levensverzekeraar NN ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Welke veranderingen zijn nodig om onze droom van een langer leven waar te kunnen maken?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een op de drie kinderen die vandaag geboren worden, zou 100 jaar worden. Dat we alsmaar ouder worden, vindt de gemiddelde Belg goed nieuws. Zo blijkt uit een vooronderzoek van levensverzekeraar NN die via een poll op Demorgen.be peilde naar onze visie op een langer leven. 88% wil graag ouder worden, op voorwaarde dat hij tijdens die extra jaren van een goede gezondheid geniet. Dat er voor een langer én gelukkig leven wel een aantal veranderingen nodig zijn, daarover zijn heel wat respondenten het eens.

De laatste 30 jaar nam onze levensverwachting met 5 jaar toe. Waar we in 1990 gemiddeld 76 werden, halen we vandaag met wat geluk onze 81ste verjaardag. Volgens de eerste peiling van levensverzekeraar NN is onze huidige manier van leven alvast onvoldoende aangepast op die extra jaren. Onze samenleving is nog altijd gebaseerd op een levensverwachting van 65 jaar. Werk aan de winkel, want om een langer, gelukkig leven financieel en maatschappelijk haalbaar te maken, zijn er volgens de bevraging een aantal belangrijke veranderingen nodig.

68%
Hoewel de Belgische gezondheidszorg wereldwijd tot een van de beteren behoort, vindt 68% van de respondenten dat er op vlak van gezondheidszorg en preventieve geneeskunde het een en ander veranderd moet worden als de gemiddelde levensverwachting blijft stijgen. Van een langer leven dromen we quasi allemaal, maar een goede gezondheid geldt daarbij voor de meesten wél als een belangrijke basisvoorwaarde. Bovendien betekent die stijgende levensverwachting ook dat de betaalbaarheid van ons gezondheidssysteem nog meer onder druk komt te staan. En daarover maken we ons zorgen.

53%
is van mening dat er ook op vlak van onderwijs, vorming en levenslang leren veranderingen nodig zijn. Goed nieuws, want experten benadrukken al langer dat we moeten durven afstappen van het traditionele levenspad om ons klaar te stomen op een langer leven. Het idee dat we studeren tot we 25 zijn, om dan te werken tot aan ons welverdiend pensioen, is achterhaald. Om langer leven én langer werken vol te houden, zullen we nieuwe rustmomenten moeten inbouwen in ons leven. Een herscholing kan een interessante piste zijn, net als een sabbatical.

“Ik werd 30 en voelde me na 10 jaar in dezelfde job compleet uitgeblust. Was dit nu het leven? Zonder uitgestippeld plan of einddatum ben ik samen met mijn beste vriendin naar Ibiza vertrokken. Een zomer lang leefde ik enkel en alleen voor mezelf. En ook na die reis nam ik tijd om mezelf terug te vinden. Een jaar later werd ik gevraagd voor een tijdelijk job als HR-medewerker. Intussen zit ik er nog steeds en heb ik samen met twee vennoten de uitbating van de zaak overgenomen. Conclusie? Als je bereid bent om het financieel even met minder te stellen, neem dan die sabbatical. Ik had het toen niet gedacht, maar ook na een burn-out komt je ambitie terug. Je geld komt terug en wie je bent komt terug. Even de weg kwijt zijn is het beste dat me ooit kon overkomen.” Aagje Borms (37)

55%
Wil onze manier van werken en het pensioensysteem laten zoals het is. Zelfs wie een job uitoefent die hij graag doet en fysiek en mentaal aankan, geeft aan te willen stoppen met werken aan 64 jaar. Meer zelfs, de gemiddelde Belg vindt het al op 61 jaar genoeg geweest en verlangt dan naar een rustig pensioen. Dat onze pensioenen stilaan onbetaalbaar worden, valt moeilijk te ontkennen. Maar het thema blijft een gevoelig punt. Elke wijziging aan de pensioenleeftijd veroorzaakt groot tumult, zowel bij politici als bij de burger.

65%
geeft aan dat er ook op vlak van solidariteit en verbondenheid in onze samenleving werk aan de winkel is om een langer en gelukkig leven mogelijk te maken. 35% vindt de situatie prima zoals ze nu is.

75%
Voor een langer leven ziet 75% van de respondenten geen nood aan verandering op vlak van onze persoonlijke relaties en gezinssamenstelling. Geld verdienen is belangrijk, maar mentaal welzijn, vrienden, familie en sociale contacten zijn dat evenzeer. We beseffen dat de mensen om ons heen ons plezier schenken en helpen om te herbronnen. Dat een langer leven het mogelijk maakt om meer tijd door te brengen met onze naasten en samen van nieuwe ervaringen te genieten is iets waar we met z’n allen naar uitkijken.

Hoe kijk jij naar je oude dag? Levensverzekeraar NN roept de Belg op om mee na te denken over hoe we van een lang(er) leven ook een gelukkig leven maken. Laat je stem horen en doe mee aan de grote online bevraging . Zo help jij mee om onze maatschappij klaar te stomen voor een lang(er) en gelukkig leven.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234