Vrijdag 19/08/2022

Aangeboden door Beobank

Wat is dit?

'Aangeboden door Beobank ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Wees slim en doe een schenking

Als je iet of wat vermogen hebt opgebouwd, maar vergeet om je nalatenschap te plannen, wordt vadertje staat een belangrijke, misschien zelfs de belangrijkste erfgenaam. Slim plannen is de boodschap!

Aangeboden door Beobank
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Schrijf niet te snel je testament...

Er bestaan heel wat formules om je erfgenamen wat meer te gunnen. Om de optimale keuze te maken, is het verstandig om een expert, bijvoorbeeld een van de gespecialiseerde adviseurs van Beobank, in te schakelen. Met een gewoon testament zijn je keuzes immers beperkt. Je kan daarin de helft van je vermogen laten toekomen aan personen naar keuze. De wet legt op dat minstens de andere helft bestemd is voor de kinderen. Het is een voordeel dat je een testament altijd kunt wijzigen en dat je de begunstigden noch de benadeelden daarvan op de hoogte hoeft te brengen.

... want de erfbelasting liegt er niet om

Met een testament kan je geen invloed uitoefenen op de erfbelasting die je erfgenamen verschuldigd zijn. Het tarief daarvan begint in Vlaanderen bij 3% en loopt, naargelang de waarde van de erfenis en uitsluitend voor de partner en voor verwanten in rechte lijn, op tot 27%. Dit percentage wordt wel afzonderlijk berekend voor roerende en onroerende goederen, anders zou het bezit van een huis zelfs een klein spaarbedrag al gauw in het hoogste tarief duwen. Men kan dus twee keer profiteren van het laagste tarief. Zijn de erfgenamen broers, zussen of anderen, dan bedraagt de erfbelasting 25 tot 55% en wordt geen onderscheid gemaakt tussen vastgoed en roerende goederen.

Het gewest Brussel is een geval apart. Hier bestaan meer tarieven: 3% tot 30% voor partners en verwanten in rechte lijn, 20 tot 65% voor broers en zussen, 20% tot 65% voor neven, nichten, ooms en tantes, en ten slotte 40 tot 80% voor alle anderen.

De schenking: fiscaal interessanter

Het is fiscaal interessanter om een schenking te doen dan een testament op te stellen. In dat geval kan je de begunstigden desgewenst al meteen van je erfenis laten genieten. Maar... een schenkingsakte bevat best enkele clausules. Laat erin opnemen dat je het geschonken goed of vermogen terugkrijgt, mocht de begunstigde eerder overlijden dan jijzelf. Of dat jij, zolang je leeft, het vruchtgebruik ervan behoudt. Of dat de begunstigden middelen uit deze schenking ter beschikking moeten stellen, mocht je zelf bijvoorbeeld de kosten van een woonzorgcentrum niet meer kunnen betalen. De adviseurs van Beobank kunnen dit allemaal voor jou regelen. Pas op: ook bij een schenking wil de fiscus zijn deel van de koek. Dit stuk is echter veel kleiner dan bij een gewone erfenis. Voor vermogens bedraagt de belasting 3% tussen partners en erfgenamen in rechte lijn, en 7% voor alle anderen; voor onroerend goed is het 3 tot 27% voor partners en erfgenamen in rechte lijn, en 10 tot 40% voor alle anderen.

https://www.beobank.be/nl/particulier/blog-tips

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234