Zaterdag 27/11/2021

In samenwerking met Telenet

Wat is dit?

'In samenwerking met ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Waarom we voorzichtiger met apps moeten omgaan

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je bankzaken? Regel je met een app. Surfen op het web? Een app. Een reis boeken, concerttickets kopen, notities maken, gamen ... allemaal apps. Maar wist je dat apps meer persoonlijke informatie opslaan dan je weet of zou willen? En wat doen de app-ontwikkelaars met je gegevens? Apps maken het leven een pak makkelijker, ja, maar schuilen er ook gevaren in? En wat kun je doen om die gevaren te omzeilen? Kenneth Dée, techjournalist bij onder meer VTM Nieuws, geeft tips.

Easy does it. Really?
Installeren, openen, gebruiken, klaar. Een app installeer je in een handomdraai, zonder er echt nog bij na te denken. Je wil het weerbericht voor morgen checken? Buienradar zoeken, installeren en je weet meteen of je je regenplunje moet klaarleggen of niet. En vaak zit er wat ongeduld achter, zeker als het gaat om kopen van een concertticket van pakweg Beyoncé. Dan kun je niet snel genoeg de app-gebruiksvoorwaarden aanvaarden. Maar waar geef je toestemming voor wanneer je die ongeduldig accepteert? Wat wil zo’n app allemaal van je weten? En wat doet het bedrijf achter die app met die informatie?

“Er is nagenoeg geen enkel bedrijf dat geen data via zijn apps verzamelt”, vertelt techjournalist Kenneth Dée. “Dat betekent echter niet noodzakelijk dat ze die informatie voor schimmige doeleinden gebruiken. Maar het wil ook niet zeggen dat we zelf niet voorzichtig moeten omspringen met het uitdelen van informatie of het verspreiden ervan kunnen beperken.”

De ene app is de andere niet.
De meeste bedrijven kunnen niet zomaar eender welke persoonlijke data opslaan en gebruiken; dat wordt nogal streng gecontroleerd en gereglementeerd. Maar niet alle bedrijven nemen het zo nauw met de privacy-wetten.

Kenneth Dée: “De populaire verkoopsite AliExpress verzamelt buitenproportioneel veel en irrelevante data. Ze vragen toestemming voor het gebruik van je camera, willen zich aan je Facebook-profiel linken, registreren zoektermen die je op hun app intikte en nog veel meer. Ze beweren die informatie enkel intern te gebruiken, maar aangezien ze eigenaar zijn van ontelbaar kleinere dochterbedrijven in allerlei sectoren is allesbehalve duidelijk of die niet mee onder dat ‘intern’ vallen.”

Bij apps als sociale media is het logischer om je toestemming te geven om je geüploade foto’s te gebruiken, net zoals je Google Maps, Waze of welke andere gps-app toegang geeft tot je locatie.

“Soms spreekt het voor zich welke informatie je een app toevertrouwt,” zegt Kenneth Dée, “maar soms is het moeilijk om de logica erachter te begrijpen, want waarom vraagt de app van vervoersmaatschappij De Lijn bijvoorbeeld toegang tot je fitnessdata? Misschien zit daar een heel plausibele verklaring achter, maar ze ligt alleszins niet meteen voor de hand.”

Wispelturige apps ...
Bedrijven die informatie verzamelen via een app gebruiken die voor commerciële doeleinden en om je als klant op de hoogte te houden van nieuwe producten, promoties of campagnes. Dat leidt soms tot een lawine aan irritante, gepersonaliseerde reclame, maar dat is eigenlijk nogal onschuldig. Een ander verhaal krijg je wanneer bedrijven via je app weten dat je in de buurt bent en ze de prijs van een product online laten zaken, maar terug opschroeven van zodra je bij hen voor de deur staat. Ga dan maar eens je verhaal halen. Je zou al een screenshot moeten nemen van de geafficheerde online korting, en dan nog.

Maar zelfs als het bedrijf achter een app heel correct met je informatie omgaat, is er nog steeds een kans dat je data door een menselijke fout of een hacker ergens terechtkomt waar je dat liever niet wil. Dat geldt overigens zowel voor de servers die informatie verkrijgen via apps, als die van websites waaraan je persoonlijke data toevertrouwt. In het worst case scenario krijg je dan te maken met identiteitsdiefstal en/of een zware financiële kater.

Gezonde achterdocht
Ben je van plan om een app te downloaden? Gebruik je gezond verstand. Kenneth Dée heeft alvast de volgende tips:

- Als je op de mobiele site van een bedrijf of organisatie hetzelfde kunt doen als op de app, kies dan voor de site. Vergewis je ervan dat je niet op een valse website terechtkomt en gebruik bij voorkeur private browsing. Van het moment je dat privétablad afsluit, verbreek je ook het contact. Heel wat apps blijven immers informatie verzamelen, ook als je ze niet gebruikt. Bijkomend voordeel: de betere providers kunnen dat surfalternatief veilig te houden, ook op je smartphone.
- Wees voorzichtig met het delen van je creditcardgegevens en laat ze niet opslaan door een webwinkel.
- Update je smartphone steeds naar de nieuwste versies van Android of iOS. Elke nieuwe versie telt immers meer opties om nieuwsgierige apps te blokkeren, na te gaan welke toestemmingen je elk van hen hebt gegeven en die eventueel uit te schakelen.
- Gooi elke app die je niet of langere tijd niet meer gebruikt in de prullemand of verwijder die. Ook al ga je volgend jaar weer naar dat ene coole festival, installeer de app dan gewoon opnieuw.
- Kies voor de officiële apps van grotere, gerenommeerde bedrijven.
- Geef je een app zoals Whatsapp of Twitter tijdelijk toegang tot je locatie, vergeet dan achteraf niet om die toestemming weer in te roepen.
- En ja, het kost iets meer moeite om steeds opnieuw tijdelijk toestemming te geven of langs de website in plaats van de app te gaan, maar dat is niets vergeleken met wat het je aan moeite en vaak ook geld kost mocht het mislopen.

Wil je meer informatie hoe je veilig online kan gaan, of hoe providers dat surf-alternatief veiliger maken, surf dan naar www.telenet.be/veilig

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234