Zondag 05/12/2021

Aangeboden door BNP Paribas Fortis

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Van start-up naar internationale onderneming: ondernemerslessen van Matthias Feys (Skyhaus)

null Beeld Skyhaus
Beeld Skyhaus

Wie thuis is in de wereld van data-analyse en machine learning heeft vast al gehoord van Skyhaus. Op minder dan tien jaar tijd groeide de Gentse techspecialist uit van een zeskoppig bedrijf tot een internationale speler met bijna honderd medewerkers in zes landen. Knap, zeker in tijden waarin technologische start-ups elkaar verdringen. Hun geheim? “Wij focussen op de moeilijkste uitdagingen waar nog geen oplossing voor bestaat”, aldus Chief Technology Officer Matthias Feys.

CTO Matthias Feys is al van bij het prille begin betrokken bij Skyhaus, dat in 2013 werd opgericht door CEO Nicolas Deruytter. De firma vormt een koepel van verschillende kleinere bedrijven - met ML6 als meest bekende - die zich toeleggen op allerlei vormen van artificiële intelligentie.

“Concreet zorgen wij ervoor dat bepaalde erg complexe of net repetitieve taken door machines kunnen worden uitgevoerd, waardoor ze efficiënter verlopen”, zegt Feys. “Denk maar aan scans in een ziekenhuis. Nu worden die vaak nog geanalyseerd door artsen, maar je kan zo’n scananalyse ook automatisch laten uitvoeren. De computer gaat dan zelf op zoek naar aandoeningen in een vroeg stadium. Of neem nu een productiebedrijf dat pilletjes maakt: de kwaliteit daarvan moet nauwkeurig geïnspecteerd worden. Zoiets kan perfect gebeuren door een machine.”

Alleen de grootste uitdagingen
Slimme technologieën nemen in onze samenleving een steeds prominentere plaats in. Er is dus meer dan genoeg werk voor de vele technische start-ups die als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar dat wil ook zeggen dat je heel wat concurrentie hebt als je naamsbekendheid wil verwerven. “Wij onderscheiden ons door te focussen op de meest uitdagende projecten”, aldus Matthias. “In 2015 waren chatbots bijvoorbeeld nog gloednieuw. Het was een echte uitdaging om een goede chatbot te bouwen. Vandaag zijn chatbots oud nieuws, het is een klusje van niks om er een te lanceren. Daar richten we ons dus niet meer op. We investeren onze tijd en middelen in vraagstukken waar nog geen kant-en-klare oplossing voor bestaat.”

null Beeld Skyhaus
Beeld Skyhaus

Efficiënt kennis delen
Skyhaus heeft intussen werknemers in België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Toch houdt iedereen nauw contact met elkaar. “Wij werken volgens het zogenaamde Spotify-model. Dat betekent dat elke werknemer deel uitmaakt van onder meer een squad en een chapter”, legt Matthias uit. “Een squad is multidisciplinair. Met die collega’s werk je aan je project. Een chapter bestaat uit collega’s met dezelfde specialiteit - alle Computer Vision Experts, bijvoorbeeld. Chapters overspannen verschillende landen.”

“Heeft je squad een succes geboekt, dan is het de bedoeling dat je jouw chapter hierover informeert. Op die manier worden kennis, nieuwe ontwikkelingen en opportuniteiten vlot uitgewisseld over de landsgrenzen heen. Want als jouw nieuw ontwikkelde technologie het goed doet in een bepaald land of een bepaalde sector, kan je binnen je chapter bekijken of er mogelijkheden zijn om ze te vertalen naar een ander land of domein. Die kruisbestuiving is ontzettend belangrijk om futureproof te blijven als bedrijf. Zeker in deze sector, waarin alles razendsnel verandert.”

Internationale partner
Om te slagen als onderneming moet je uiteraard ook je financiën goed beheren. Skyhaus werkt daarvoor samen met BNP Paribas Fortis. “In het begin waren de vragen die we hadden vrij standaard, van een lening tot de uitbouw van een wagenpark. Naarmate we groeiden, veranderden ook onze noden. Zeker toen we ons gingen vestigen in het buitenland”, herinnert Matthias zich. “Je moet je internationale verrichtingen dan goed aanpakken, want je klant rekent in dollar of pond, terwijl je zelf bepaalde uitgaven doet in euro. Onze bank adviseerde ons over het gebruik van verschillende valuta en introduceerde ons bij de plaatselijke kantoren in het buitenland, zodat we lokaal en vlot rekeningen konden openen en goed werden begeleid. Als we op termijn verder uitbreiden, kunnen we terecht bij de experten van Global Trade Solutions, die wereldwijd ondersteuning bieden op vlak van cashflow en alles wat erbij komt kijken. Het is fijn om een partner te hebben bij wie je altijd terecht kan voor raad en praktische hulp.”

null Beeld

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234