Maandag 14/06/2021

Advertentie van Nespresso

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Van een fiets tot biobrandstof: de eindeloze recyclagemogelijkheden van aluminium

In 2019 zamelden Belgen bijna 6.000 ton extra plastic verpakkingen in om te recycleren. Het pmd-afval verhuisde namelijk van de gele naar de nieuwe blauwe zak. Maar volgens Fost Plus, dat de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België organiseert, is de stijging niet alleen te danken aan een slimmer sorteersysteem. Ook de verantwoordelijkheidszin van de burger speelde een grote rol. Aluminium als verpakking blijft in vergelijking met plastic wel onderbelicht: we kennen de plaats van blikjes – in de blauwe zak – maar wat zijn de mogelijkheden van aluminium? Blijkbaar heel wat als je kijkt naar deze fiets gemaakt met Nespresso capsules.

Nespresso recyclagefabriek Beeld Nespresso
Nespresso recyclagefabriekBeeld Nespresso

Oneindig recycleerbaar
Waarom gebruiken drankproducenten vaak aluminium blikjes als verpakking? Een blik onder de motorkap van de circulaire economie geeft alvast een indicatie: het recyclageproces van aluminium kost 5% van de energie die nodig is om nieuw aluminium te produceren. Bovendien is het metaal, in tegenstelling tot plastic, eindeloos recycleerbaar.

Grondstoffen worden schaarser en consumenten bewuster. Enkele bedrijven zetten hier bewust op in: zo bouwt Nespresso sinds begin 1991 voortdurend aan oplossingen. In dat jaar gaf het bedrijf het startschot voor een eerste eigen recyclagesysteem in Zwitserland. Vandaag krijgt een Nespresso koffiecapsule die ingezameld, gesorteerd en verwerkt wordt een volwaardig nieuw leven.

300 koffiemomenten voor één fiets
Het is dus niet verwonderlijk dat Jimmy Östholm bij Nespresso aanklopte voor zijn duurzame fietsonderneming Vélosophy. Östholm dokterde uit hoe hij het lichtgewicht aluminium van de Nespressocapsules kon omzetten in een materie die sterk genoeg is. Vandaag maakt de startup een veilige stadsfiets met ongeveer 300 gebruikte koffiecups.

Lees verder onder de foto.

Stadsfiets van ongeveer 300 gebruikte koffiecups. Beeld Vélosophy
Stadsfiets van ongeveer 300 gebruikte koffiecups.Beeld Vélosophy

De capsules die dagelijks worden weggegooid in woningen en bedrijfsgebouwen, worden daarom door Nespresso in de meer dan 1.100 inzamelpunten in België en Luxemburg samengebracht. Vervolgens gaan in de Nespresso recyclagefabriek in Lichtenvoorde (Nederland) het aluminium en het koffiegruis verschillende wegen uit: de koffieresten worden gescheiden en in Nijmegen omgezet in biobrandstof voor lokale bussen en in compost voor de landbouwsector. Het aluminium kan gerecycleerd worden naar allerlei andere toepassingen, waaronder blikjes, fietsen, of zelfs zonnepanelen, sommigen die voor 88% uit aluminium bestaan.

Lees verder onder de foto.

Nespresso recyclagefabriek:  de koffieresten worden gescheiden en omgezet in biobrandstof voor lokale bussen en in compost voor de landbouwsector. Beeld Nespresso
Nespresso recyclagefabriek: de koffieresten worden gescheiden en omgezet in biobrandstof voor lokale bussen en in compost voor de landbouwsector.Beeld Nespresso

De keuze voor aluminium
Elk discours over milieuvoetafdruk van verpakkingsmaterialen is natuurlijk onvolledig indien de keuze van het materiaal buiten beschouwing blijft. Maar Nespresso ondervond dat de metalen verpakking de beste bescherming biedt tegen zuurstof, licht en vocht. Dit garandeert het aroma en de versheid van de koffie. Met de nieuwste soort capsules die Nespresso introduceerde kunnen ze tot 80% gerecycleerd aluminium halen, en is daarbij 9.2 % minder aluminium nodig. Nespresso was overigens het eerste koffiebedrijf dat gecertificeerd werd door het ‘Aluminium Stewardship Initiative’, om ervoor te zorgen dat al het nieuwe aluminium dat het bedrijf gebruikt voor capsules van een duurzame bron komt.

Bewuste koffiedrinkers
Ook de koffiedrinker zelf heeft een impact op het recyclageproces. Nespresso tracht het zo eenvoudig mogelijk te maken. Naast een breed inzamelnetwerk, is ophaling aan huis ook mogelijk in een gratis recyclagezak, gemaakt van plantaardige reststoffen. De aanmoediging van de koffieproducent werpt zijn vruchten af: in 2018 werd 20% van de Nespresso-capsules in België gerecycleerd. In 2019 steeg dat percentage naar 25% en vandaag zorgt de bewuste koffiefanaat voor een recyclage van 30%.

Op lange termijn wil Nespresso ervoor zorgen dat mensen met hun aluminium capsules, maar ook andere klein aluminium afval zoals theelichtjes, terechtkunnen in de blauwe zak, net zoals dat nu al kan voor aluminium drankblikjes.

Wil je zelf ook meedoen? Ontdek hier waar je je Nespresso-cups een tweede leven geeft.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234