Dinsdag 16/08/2022

Aangeboden door Pearle

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Tuurt u elke dag urenlang naar een computerscherm? Dan vergoedt uw werkgever mogelijk een computerbril

Redactie
null Beeld Pearle
Beeld Pearle

Nu steeds meer bedrijven zich hebben aangepast aan nieuwe systemen van flexwerk, dringt een nieuwe vorm van ergonomisch werken zich op. Sinds we veel vaker vanuit huis werken, brengen we per dag gemiddeld drie uur langer voor een beeldscherm door. Ondervinden werknemers daar gezondheidsklachten van, dan is de werkgever in bepaalde gevallen verplicht om een computerbril te vergoeden.

Wie regelmatig meer dan twee uur aan een stuk doorbrengt achter de computer, kent vast de symptomen: vermoeide ogen, een stijve nek, (vage) hoofdpijn … 60% van de thuiswerkers ervaart meer kwaaltjes dan voorheen. Een computerbril kan een oplossing zijn, en die wordt in veel gevallen vergoed door de werkgever – mits sluitend oogonderzoek.

Blauwlichtfilter
Een computerbril, ook wel beeldschermbril genoemd, is een op maat gemaakte bril waarvan de sterkte perfect is afgesteld op de ogen van de drager en de afstand tot het beeldscherm. Zelfs voor wie in het dagelijks leven niet brilt, kan zo’n bril tijdens de werkuren zorgen voor een aangename werkervaring. Een computerbril bevat namelijk een blauwlichtfilter. Die filtert al het blauwe licht dat een beeldscherm uitstraalt, waardoor gebruikers zelfs na uren scrollen geen hoofdpijn of vermoeidheidssymptomen vertonen.

En daar zijn ook andere gewrichten bij gebaat. Wie oog- of hoofdpijn krijgt na lang turen naar een beeldscherm, zal bewust of onbewust langdurig een onjuiste lichaamshouding hebben aangenomen om scherp te kunnen zien. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij wie een multifocale bril draagt. Die is afgesteld voor ideaal zicht dichtbij en veraf, maar niet voor het gebied daartussen, waar een beeldscherm zich meestal bevindt. En laat dat nu net de oorzaak zijn van rug-, nek- en gewrichtsklachten na lang computeren.

Recht op een bril
Bovendien schrijft de Belgische wet voor dat werkgerelateerde schermtijd geen gevaar mag vormen voor de veiligheid en gezondheid van de medewerker. In artikel 5 van de Welzijnswet staat dat werknemers die een aanzienlijk deel van hun werktijd achter een scherm doorbrengen, recht hebben op een vijfjaarlijks oogonderzoek én de nodige preventiemiddelen. Als uit oogonderzoek blijkt dat een computerbril problemen kan verlichten en een gewone bril of leesbril niet volstaat, hebt u als werknemer recht op een vergoeding.

Tip uw werkgever
Niet zeker of uw werkgever daarvan op de hoogte is? Tip hem of haar via www.BrilvanhetWerk.be. Daarop brengt een groep experts van Pearle Opticiens en Bril van het Werk deze regelgeving bij uw werkgever onder de aandacht. De kans is immers groot dat hij niet resoluut tegen is, maar dat hij simpelweg niet vertrouwd is met de wetgeving rond ergonomie op het werk.

Expert in België
Met ‘Bril van het Werk’ biedt Pearle Opticiens een exclusieve, gratis service aan ondernemingen, die werkgevers toelaat om computerbrillen voor hun werknemers aan te kopen met korting. Werknemers die daarvoor in aanmerking komen, ontvangen van de werkgever via het ‘Bril van het Werk’-portaal een uitnodiging voor een gratis oogmeting en computerbril op maat bij Pearle. Een week later ligt een gepersonaliseerde computerbril klaar in de winkel. Als werknemer betaalt u helemaal niets: de kosten worden volledig gedragen door de werkgever, die op zijn beurt kan rekenen op een mooie korting.

Ook last van schermkwaaltjes? Tip uw werkgever anoniem op www.brilvanhetwerk.be.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234