Dinsdag 16/08/2022

Aangeboden door Westtoer Zwin

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

TIP. Fiets door de Zwinstreek en ontdek de middeleeuwse Zwinhavens van weleer

Redactie
Verdwenen Zwinhavens: VR-kijker Oostkerke Krinkeldijk - Monikkerede Beeld
Verdwenen Zwinhavens: VR-kijker Oostkerke Krinkeldijk - Monikkerede

Weelde en verval, wereldroem en eeuwenlange stilte, succes en tegenslag. Het klinkt als de synopsis van een soap of Hollywoodfilm, maar zo ver hoeft u het niet te zoeken. Want de expo over de verdwenen Zwinhavens is een rollercoaster vol spanning en sensatie. Al fietsend rijg je die belangrijke toegangswegen van weleer netjes aan elkaar en sta je plots midden in dat roemrijke verleden.

Wereldstad met internationale allure
Meer dan 150 jaar lang werd er onderzocht hoe het de Zwinhavens precies vergaan is. En dankzij dat innovatieve onderzoek slaagde de UGent erin om ze voor het eerst minutieus in kaart te brengen. Ondertussen weten we dat handelsschepen van over heel Europa in de 14de eeuw via de Noordzee de Zwingeul binnenvoeren. Via Sluis, Hoeke, Monnikerede en Damme zetten ze koers naar Brugge, dankzij zijn haven toen al een wereldstad met internationale allure. Het Jan van Eyckplein was zowat het middeleeuwse Times Square en elke opvarende keek zijn ogen uit. Onderweg moesten de schepen geregeld aanmeren en zo ontstonden er havens in Sluis, Hoeke, Monnikerede, Sint-Anna-ter-Muiden en Damme. De Zwingeul bezorgde Brugge, en bij uitbreiding heel Vlaanderen, gouden tijden en in de Zwinhavens meerde half Europa aan. Toen de Zwingeul op het einde van de middeleeuwen verzandde, verdwenen ze stilletjes in de plooien van de geschiedenis. Tot nu.

Met de fiets door het Zwin
De expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ in het Zwin Natuur Park katapulteert je terug naar de tijd van toen. En dat geheel realistisch, want alle info is historisch correct en wetenschappelijk bewezen, tot in het kleinste detail. En zo verrijzen die verdwenen Zwinhavens virtueel voor je. Elk detail klopt: van de kleur van de zeilen die wapperen in de wind over de gezellige bedrijvigheid op de Brugse kaaien anno 1431 tot het imposante kasteel van Sluis. Dankzij innovatieve technologie komen de havens niet alleen tot leven, in de immersieve ruimte sta je er zelfs middenin. En er is nog meer. Spot je de sporen van de Zwinhavens in het Zwinlandschap? Een bewegwijzerde fietstocht stuurt je langs de bloeiende wereldhavens van weleer. In het Zwin Natuur Park staan al twee virtual reality-kijkers. Daarnaast land je via vier outdoor virtual reality-kijkers langs de route virtueel midden in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Je staat met je beide voeten op de grond en toch bevind je je plots in de middeleeuwen. In Oostkerke krijg je het verdwenen Monnikerede geserveerd, op het Brugse Jan van Eyckplein bewonder je de indrukwekkende 15de-eeuwse architectuur. Ofte: de geschiedenis herbeleven op de plek waar het zich allemaal afspeelde.

Brugge in 3D anno 1431 ©Timescope Beeld
Brugge in 3D anno 1431 ©Timescope

De expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ loopt nog tot 7 november 2021. De toegang tot het Zwin Natuur Park is inbegrepen in je ticketprijs. De fietsroute met virtual reality-kijkers is er tot oktober 2023. De totale route bedraagt 60 km, maar je kan ook kiezen voor 31 of 44 km. De gratis fietskaart en webapp met archeologische weetjes voorzien je van extra info.

WIN
Ontdek de bijzondere geschiedenis van de Zwinstreek dankzij De Morgen. We geven 3 verblijfsarrangementen voor 2 personen weg, t.w.v. € 265. Deelnemen kan via demorgen.be/zwin

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234