Dinsdag 16/08/2022

Aangeboden door Westtoer Zwin

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

TIP. Deze expo in virtual reality wekt het middeleeuwse Brugge en de verdwenen Zwinhavens weer tot leven

Redactie
Immersieve ruimte Verdwenen Zwinhavens Beeld
Immersieve ruimte Verdwenen Zwinhavens

Weelde en verval, wereldroem en oorverdovende stilte, succes en tegenslag. De expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ is een rollercoaster vol spanning en sensatie. Geen fantasie, maar historisch correct dankzij innovatief onderzoek van de UGent. Bovendien katapulteren high-techsnufjes de bezoeker moeiteloos terug in de tijd.

Internationale allure
We keren terug naar de middeleeuwen, toen handelsschepen vanuit heel Europa via de Noordzee de Zwingeul binnenvoeren. Ze zetten via Sluis, Hoeke, Monnikerede en Damme koers naar Brugge, een wereldstad met internationale allure. Het Jan van Eyckplein gold als het middeleeuwse Times Square, een plek die indruk maakte op alle opvarenden. En daar, in die bruisende haven, verzamelen gewiekste handelaren uit alle uithoeken van de wereld en hoor je elke denkbare taal. Goederen, mensen en gedachten versmelten. Onderweg naar hun eindbestemming meren de schepen geregeld aan. In de haven van Hoeke worden ze hersteld of overwinteren ze. In de haven van Monnikerede worden gedroogde vis en zout verhandeld en in het bloeiende Damme worden goederen op kleinere schepen overgeladen, om zo Brugge binnen te geraken. Een geoliede machine in gouden tijden. Zelfs de kleinere havens groeiden uit tot internationale hotspots.

Virtuele boottocht
Maar dan verzandt de Zwingeul en verdwijnen de Zwinhavens in de plooien van de geschiedenis. Tot vandaag. Want na 150 jaar onderzoek worden de knooppunten voor het eerst minutieus in kaart gebracht. Archeologie wordt virtuele realiteit. En zo beland je plots in de middeleeuwen. Met eigen ogen zie je de Zwinhavens van weleer virtueel verrijzen in het Zwin Natuur Park. Je belandt in een sprookje dat helemaal klopt en dat je laat proeven van de gouden tijden. Elk detail is gecheckt, gedubbelcheckt en historisch correct: van de zeilen die wapperen in de wind over de gezellige bedrijvigheid op de Brugse kaaien anno 1431 tot het imposante kasteel van Sluis. Scheep in voor een virtuele boottocht langs de Zwingeul, flaneer in middeleeuwse havenstadjes en zie het landschap evolueren. In de immersieve ruimte sta je er middenin via een virtuele bootreis op drie schermen om je heen.

Sluis anno 1441 ©Timescope Beeld
Sluis anno 1441 ©Timescope

Een spannende tijdreis van de middeleeuwen tot nu, met personages, archeologische vondsten én kippenvel. Met zicht op de Zwinvlakte tonen twee permanente virtual reality-kijkers in het kijkcentrum van het park je de evolutie van het landschap vanuit de lucht. En zo worden de vele ondergrondse geheimen van het Zwin, nu bedekt met een eeuwenoude zandlaag, eindelijk ontsluierd.

De expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ loopt nog tot 7 november 2021. De toegang tot het Zwin Natuur Park is inbegrepen in je ticketprijs.

WIN
Ontdek de bijzondere geschiedenis van de Zwinstreek dankzij De Morgen. We geven 3 verblijfsarrangementen voor 2 personen weg, t.w.v. € 265. Deelnemen kan via demorgen.be/zwin

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234