Zondag 18/04/2021

Smals – Jobat

Wat is dit?

'Smals – Jobat ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Smals is voor het dertiende jaar op rij Top Employer

“We hebben bewezen dat we wendbaar zijn”

Lieve Troch, HR-businesspartner bij Smals: “Dat we intussen al voor het dertiende jaar op rij het Top Employer-label halen, bewijst dat we onze positie als aantrekkelijke werkgever jaar na jaar versterken.” Beeld Smals
Lieve Troch, HR-businesspartner bij Smals: “Dat we intussen al voor het dertiende jaar op rij het Top Employer-label halen, bewijst dat we onze positie als aantrekkelijke werkgever jaar na jaar versterken.”Beeld Smals

De medewerkers van Smals toonden zich in 2020 van hun meest flexibele kant om alle digitale toepassingen in de strijd tegen het coronavirus tijdig op te leveren. Ook de HR-afdeling droeg haar steentje bij en ontwikkelde tal van initiatieven om het welbevinden van werknemers te ondersteunen. Het resultaat van dat harde werk: de dertiende erkenning als Top Employer.

De uitbraak van het coronavirus bracht voor de collega’s van Smals, de ICT-dienstenleverancier van de Belgische overheidsdiensten in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg, heel wat extra werk met zich mee. In een recordtijd werkten ze talrijke digitale toepassingen af waarmee overheidsdiensten, burgers en bedrijven zich een weg doorheen de crisis konden banen. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld het Passenger Locator Form, dat reizigers voor hun terugkeer naar België moeten invullen.

Nieuwe werkorganisatie

“2020 was een jaar waarin onze medewerkers zich van hun meest flexibele kant hebben getoond”, reageert HR-businesspartner Lieve Troch. “Meer dan eens wrongen ze zich in duizend bochten om toch maar die strakke deadline te halen en die nieuwe digitale toepassingen tijdig op te leveren. Tegelijk pasten ze zich in sneltempo aan de nieuwe werkelijkheid aan en schakelden ze op voltijds telewerk over. Daar ben ik trots op. We hebben bewezen dat we wendbaar zijn en klaar staan voor de toekomst.”

Dat Smals het Top Employers-label ook dit jaar heeft gehaald, vindt Lieve Troch een mooie beloning voor het harde werk in 2020. Volgens het rapport van de jury heeft de IT-onderneming vooral qua people strategy, learning en sustainability grote vorderingen gemaakt. Lieve Troch: “Het uitstekende resultaat bewijst dat we als organisatie nog altijd stappen vooruitzetten. In het moeilijke jaar 2020 hebben we van het welzijn van onze medewerkers een echte prioriteit gemaakt. We hebben webinars georganiseerd waarin we uitlegden hoe ze zich thuis beter konden concentreren. Leidinggevenden kregen technieken aangereikt om ook vanop afstand het teamgevoel levendig te houden. En we hebben de teams het vertrouwen en de middelen gegeven om meer zelfsturend te worden. Heel wat teams zijn daar bijzonder goed in geslaagd.”

Telewerken is een blijver

In 2021 hoopt Lieve Troch verder te gaan op de ingeslagen weg. “Het voorbije jaar heeft ons veel geleerd, onder meer dat 100 procent telewerk ook in extreme situaties haalbaar is en dat efficiënt rekruteren vanop afstand mogelijk is. Zo hebben we in het voorbije jaar maar liefst 192 nieuwe collega’s aangetrokken, van wie het merendeel via de virtuele weg. Ik heb het dan niet alleen over de sollicitatiegesprekken an sich, maar ook over de contractbespreking en de concrete opstart. We hebben ondervonden dat dat niet alleen sterke procedures vraagt, maar ook veel vertrouwen.”

Wanneer de crisis voorbij is, hoopt Smals deze nieuwe manieren van werken te blijven inzetten, in combinatie met direct contact. Naar dat laatste kijken Lieve Troch en haar collega’s nu al uit. “De informele babbeltjes aan het koffieapparaat en de teambuildings missen we echt heel erg. Het zou fijn zijn als die in 2021 kunnen terugkeren.”

IT’er en op zoek naar een goede work-life balans? Smals zet volop in op het nieuwe werken!

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234