Dinsdag 05/07/2022

Advertentie van

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Rechtendiploma en internationaal actief zijn? Dat kan bij de Nationale Bank van België

Nationale Bank België – Jobat
 Tom Palsterman, analist/jurist bij de dienst toezicht op banken, vertelt zijn verhaal. Beeld Fantastic
Tom Palsterman, analist/jurist bij de dienst toezicht op banken, vertelt zijn verhaal.Beeld Fantastic

Met je rechtendiploma solliciteren bij de Nationale Bank van België. Al eens aan gedacht? Dat dat écht de moeite loont, getuigt jurist en institutioneel analist Tom Palsterman (34). “Het was eerlijk gezegd ook niet meteen bij mij opgekomen. Maar een job bij de NBB – als jurist of in een andere functie – heeft gewoon tal van voordelen: je krijgt snel verantwoordelijkheden, kansen én de mogelijkheid om ook internationaal actief te zijn. Vooral dat laatste vind ik een grote troef.” Meer over werken bij de Nationale Bank van België vertelt Tom in dit interview.

Een uitdagende job met veel verantwoordelijkheid

Nee, de NBB was niet de eerste werkgever van Tom. Hij startte er in juni 2015 met een diploma Rechten op zak, een studie Bedrijfseconomie achter de rug én zeven jaar ervaring in de financiële sector. “Klopt. Ik werkte tot dan bij een bank. Eerst als backoffice-medewerker, dan als jurist kapitaalmarkten en uiteindelijk als kantoordirecteur. Interessante jobs, alleen ontbrak het internationale aspect in mijn laatste functie. En net dáár snakte ik naar. Mijn vrouw werkte al bij een van de Belgische toezichthouders van de sector en raadde me aan om eens te luisteren bij de NBB. De combinatie van het juridische en het financiële én het eengemaakt toezicht met de Europese Centrale Bank (ECB) spraken me ongelooflijk aan, en dus heb ik de stap gezet.”

‘Instaan voor het dagelijks toezicht op een of meerdere banken.’ Zo luidde de functieomschrijving van Toms nieuwe job. Waar hij zich toen aan verwachtte? “Het was eerlijk gezegd moeilijk in te schatten in welke wereld ik ging terechtkomen. Ik dacht vooral: hoe lang kun je daar nu mee bezig zijn? Eenmaal problemen zijn rechtgetrokken, is de bank in principe toch goed voor enkele jaren? Vandaag weet ik wel beter en heb ik mijn handen elke dag meer dan vol”, lacht hij.

Bij wissels in het topmanagement van een bank – denk aan de CEO of aan de leden van de Raad van Bestuur – is Tom verantwoordelijk voor de screening van de opvolger. En zo’n wissel komt meer voor dan je denkt! Die screening doen we theoretisch op basis van een cv en andere documenten én aan de hand van face-to-face interviews. We bereiden de vragen voor, analyseren de reacties en geven advies over de finale beoordeling van de kandidaat.” De beslissing ligt uiteindelijk bij de ECB, maar het advies van het NBB-team – Tom werkt als jurist samen met verscheidene analisten – is wel van cruciaal belang. “Geven wij onze goedkeuring, maar komt er toch iets negatiefs boven water, dan is dat onze verantwoordelijkheid. Uitdagend is dat zeker!” Daarnaast maakt een jurist/analist bij de Bank ook analyses over het functioneren van banken op governance-niveau. “We kijken op juridisch vlak naar de gevolgen van o.a. fusies, verkopen van aandeelhoudersbelangen, enzovoort. Verder maak ik ook deel uit van verschillende werkgroepen waar je je kennis vanuit de dagelijkse praktijk kunt gebruiken om processen te vereenvoudigen en beleidslijnen te stroomlijnen. Je bent bij veel verschillende zaken betrokken, zowel binnen de ECB als de NBB.”

Ook verrast door de mogelijkheden bij Nationale Bank België? Ze zoeken nog collega’s.

Thuiswerken, in Brussel én internationaal

Nauw samenwerken met de ECB betekent ook regelmatig over de landsgrenzen gaan. “Ik heb verre van een bureaujob en schat dat ik gemiddeld minstens één keer per maand in het buitenland ben. De zaken langs de kant van de ECB kunnen bekijken en de visies van de andere nationale banken leren kennen, vind ik echt een meerwaarde. Wil je liever niet naar het buitenland, dan kun je perfect voor de lokale banken werken en hoef je niet internationaal actief te zijn.”

Covid-19 bracht ook voor de NBB flink wat uitdagingen met zich mee. Thuiswerk was gelukkig al goed ingeburgerd. “Dat deed ik voordien ook vaak twee dagen per week. De Bank was daar altijd al heel flexibel in en ruimdenkend over. De tools om comfortabel thuis te kúnnen werken waren ook al voorhanden, dat maakte de switch gemakkelijker. Vandaag werkt iedereen nog steeds vooral van thuis, wie goedkeuring heeft kan wel uitzonderlijk naar kantoor.”

Daarnaast is ook de ligging van de Bank een pluspunt. “Het kantoor bevindt zich op wandelafstand van het Centraal Station. Je hoeft dus geen tram, metro of fiets meer te nemen na de trein- of busrit, gewoon vijf minuutjes stappen en je bent op het werk. Voor wie de fiets neemt, zijn er dan weer fietsenstallingen en douches.”

Een laatste troefkaart om de twijfelaars te overtuigen? “Ongetwijfeld de stabiliteit en de teamgeest. Ik kom uit de private banksector en dat is best een concurrentiële omgeving. Hier werken we in een hecht team richting één doel. Ik weet dat ik altijd bij mijn collega’s kan binnenspringen met een vraag en vice versa. Zo zijn we.”

Getriggerd door het verhaal van Tom? Bekijk hier wat Nationale Bank België te bieden heeft.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234