Maandag 14/06/2021

Advertentie van Nespresso

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Nespresso pioniert met hergebruik van capsules

De pandemie heeft ook voordelen. Daar kunnen we het ondertussen wel over eens zijn. Een van die voordelen is het vergrote draagvlak voor een duurzamere, circulaire economie: een economie die inzet op het hergebruik van materialen. Uit een onderzoek van VITO en Vlaanderen Circulair blijkt dat tweederde van de circulaire bedrijven minder logistieke hinder kenden tijdens de lockdown in het voorjaar. De oproep aan de industrie in de EU Green Deal om circulaire economie voorop te stellen en zo de eigen grondstoffen veilig te stellen, is er dus eentje om te omarmen.

Recyclagesite Beeld Nespresso
RecyclagesiteBeeld Nespresso

Grondstofwinning onder druk
In de EU Green Deal stelt de Europese Commissie vast dat de jaarlijkse wereldwijde grondstofwinning tussen 1970 tot 2017 is verdrievoudigd. Bovendien blijft ze groeien. Die evolutie vormt een wereldwijd risico. Ongeveer de helft van de totale uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van grondstofwinning en materiaalverwerking, brandstoffen en voedsel. Amper 12% van de gebruikte materialen komt van recyclage.

Pionier in aluminiumrecyclage
Op hergebruik van grondstoffen en materialen kan en moet meer ingezet worden, vindt ook Nespresso. De koffieproducent, die vooral bekend is van de capsules, zweert bij het gebruik van aluminium. Hij neemt ook graag de rol van pionier in de recyclage van aluminium op zich. Andere materialen geven geen garantie voor de koffiekwaliteit en het aroma, klinkt het. Nespresso maakt zich sterk dat elke koffiecapsule een tweede leven krijgt. Via hun inzamelnetwerk van o.a. de winkels vinden ze hun weg naar de recyclagesite. Het bedrijf bouwt daarom al meer dan 10 jaar aan een eigen circulair circuit.

Lees verder onder de foto.

Recyclagesite Beeld Nespresso
RecyclagesiteBeeld Nespresso

Eindeloze cyclus
De kwaliteit van het materiaal neemt niet af door recycling. Daardoor is het dus eindeloos recycleerbaar. Bovendien vraagt het proces slechts 5% van de energie die gebruikt wordt bij de primaire productie. Bij Remondis, de recyclagepartner van Nespresso, is die 5% afkomstig van hernieuwbare energie. Zo sluit de aanpak van de koffiegigant naadloos aan bij wat de Green Deal voorschrijft.

Onderschat potentieel
Algemeen kunnen we stellen dat 75% van het ooit geproduceerde aluminium nog steeds in gebruik is. Dat maakt het metaal niet de primus van de klas, maar wel een speler met groeipotentieel. Aluminium komt namelijk in verschillende vormen en legeringen voor: gegoten of bewerkt. Dat heeft effect op het hergebruik. Ook daar bedacht Nespresso een creatieve oplossing voor. Recent startte het bedrijf een partnership met Caran D’Ache. Het designmerk bracht een serie pennen uit die zich door de bekende capsulekleuren van Nespresso laat kenmerken. Ook sloeg Nespresso de handen in elkaar met de Zweedse fietsproducent RE:CYCLE. Samen zetten ze hun naam onder het stijlvolle fiets- en lifestylemerk Vélosophy.

Lees verder onder de foto.

Nespresso partnership met Caran D’Ache. Het designmerk bracht een serie pennen uit die zich door de bekende capsulekleuren van Nespresso laat kenmerken. Beeld Nespresso
Nespresso partnership met Caran D’Ache. Het designmerk bracht een serie pennen uit die zich door de bekende capsulekleuren van Nespresso laat kenmerken.Beeld Nespresso

Het is voor het koffiemerk vooral ook een manier om de consument attent te maken. Want als de koffiecapsule in de gewone vuilbak belandt, is het einde verhaal.

Draag je steentje bij aan een duurzaam recyclageproces door je capsules te verzamelen en in te leveren. Ontdek de Nespresso-inzamelpunten hier.

Partnership met Caran D’Ache Beeld Nespresso
Partnership met Caran D’AcheBeeld Nespresso

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234