Vrijdag 19/08/2022

Aangeboden door Beobank

Wat is dit?

'Aangeboden door Beobank ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Marc Danneels van Beobank: “Beleggers hoeven niet verlamd te worden door recessievrees”

De economische groei zal zich in 2020 wellicht voortzetten op een zacht tempo. Dat is alvast de verwachting van Marc Danneels, chief investment officer bij Beobank. Vijf pertinente vragen voor de CIO.

Aangeboden door Beobank
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

We zitten in een periode van vertraagde groei: is dat geen ramp voor beleggers?

Marc Danneels van Beobank: “Vertraging van de economische groei is niet per definitie slecht voor beleggers. Zo wordt overmatige euforie getemperd, en zo verlaagt de kans op overwaardering en beursbubbels, die daarna trouwens vaak gevolgd worden door een eveneens overdreven terugval.”

Het is een feit dat niet alle sectoren groei kennen, ligt een recessie dan niet op de loer?

“In de klassieke grote economieën – Europa, de Verenigde Staten en Japan, en ik reken daar ook China bij – worden de vooruitlopende macro-economische cijfers inderdaad minder rooskleurig. De werkgelegenheid en de consumptie blijven evenwel goed standhouden. Niet alle klassieke signalen voor een recessie zijn vandaag dan ook aanwezig. Het gevaar bestaat wel dat de angst ervoor een selffulfilling prophecy wordt, doordat mensen uit angst voor een recessie hun investeringen of aankopen uitstellen.”

Stel, er komt toch een recessie: neem je dan als belegger niet beter een afwachtende houding aan?

“Een recessie hoeft niet noodzakelijk dramatisch te zijn. De correcte definitie van een recessie is een periode van minstens twee kwartalen met terugvallende cijfers in het bruto binnenlands product. Helaas denken heel wat mensen dat recessie hetzelfde is als een beurscrash, terwijl het hier gaat om een normale fase in de economische cyclus. In een cyclische economie komt het er niet echt op aan op welk moment je als belegger instapt of verkoopt, maar is het veel belangrijker om goed uit te maken voor welke periode je wil beleggen.”

Hoe ziet u de rol van Europa evolueren?

“De Europese Centrale Bank tracht de economie te stimuleren door de rente historisch laag te houden, en door geld in de economie te pompen door obligaties op te kopen. De slagkracht van de centrale bank is echter niet oneindig. Er zal in de toekomst dan ook meer gekeken worden naar de individuele lidstaten, die met een fiscale en budgettaire politiek de noodzakelijke hefbomen in handen hebben om de reële economie verder te stimuleren.”

In hoeverre drukt de politiek een stempel op de marktontwikkelingen?

“Politieke ontwikkelingen spelen zeker mee. In een context van groeivertraging zullen ze zelfs zwaarder doorwegen. Zeker in negatieve zin, omdat ze onzekerheid betekenen voor markten en beleggers. Maar als ze een gunstige oplossing krijgen, kan dit ook een positieve uitwerking hebben op de markten. Bovendien neemt de waan van de dag in de politiek toe. Een tweet kan voor een dipje op de beurs zorgen, al gauw gevolgd door een herneming. Kortom, de markten worden veel beweeglijker. Op korte termijn houden de wederzijdse verhogingen van allerlei invoerrechten tussen de Verenigde Staten en China risico’s in, ook voor Europa. Handelstarieven zijn immers hoe dan ook inefficiënt in de globale economie.”

https://www.beobank.be/nl/particulier/sparen-beleggen/beleggingen

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234