Woensdag 21/10/2020

Aangeboden door INOFOLIC®

Wat is dit?

'Aangeboden door INOFOLIC® ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Kinderwens? Een zacht duwtje in de rug om natuurlijk zwanger te worden

Zodra de knoop is doorgehakt om aan kinderen te beginnen, kan het bij de meeste koppels niet snel genoeg gaan. Maar wat is snel? Direct? Na drie, zes of twaalf maanden? Of nog langer? Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie: “Hoe snel je zwanger wordt, hangt af van heel wat factoren waaronder je leeftijd, je levensstijl, je gewicht, je gezondheid, je medische voorgeschiedenis, je dagelijkse portie stress én hoe vaak je seks hebt.”

Beeld Kelly Sikkema

Ook al doen er veel verhalen de ronde van koppels die ‘maar één of twee keer moesten proberen’, toch ziet de realiteit er voor veel koppels een pak anders uit. 
Bij vrouwen met een normaal gewicht duurt het gemiddeld 12,5 maanden voor ze zwanger zijn. Bij vrouwen met een normale cyclus en jonger dan 35 jaar is na een half jaar onbeschermd vrijen ongeveer 70% zwanger, na één jaar 80% en na twee jaar 90%.

Heel wat vrouwen hebben niet zo’n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden. Dat maakt zwanger worden moeilijker. Die cyclus normaliseren doet de kans op zwangerschap stijgen. Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch: “Het verbeteren van de ovulatie, de kwaliteit en de rijping van de eicellen kan een oplossing zijn om sneller natuurlijk zwanger te raken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat voedingssupplementen met myo-inositol de vruchtbaarheid kunnen verbeteren bij vrouwen bij wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is.”

De vruchtbaarheid verbeteren met voedingsupplementen die myo-inositol bevatten: daarover is de kennis bij de Belg nog erg beperkt. Dat blijkt uit een onderzoek van IVOX in opdracht van INOFOLIC®: een voedingssupplement dat per zakje 2 g myo-inositol en 200 μg foliumzuur bevat. Het onderzoek bracht nog een aantal andere inzichten aan het licht: Belgische koppels denken dat het gemiddeld 5,3 maanden duurt om zwanger te worden. Dat is een stevig verschil van meer dan 7 maanden met de realiteit (12,5 maanden). Koppels vinden het niet makkelijk om over vruchtbaarheidsproblemen te bespreken. 57% bespreekt het niet graag met familie of vrienden. 21% vindt het moeilijk om met een arts te spreken.

Toch is hulp zoeken vaak de eerste stap naar een oplossing. Dr. Van Wiemeersch: “Hulp zoeken betekent niet noodzakelijk dat je meteen in een zwaar medisch traject stapt. We pakken het stapsgewijs aan en zoeken de oplossing die het minst belastend is voor het koppel. Naast begeleiding is het wegnemen van stress belangrijk. Het is niet toevallig dat koppels zwanger worden op vakantie. Een betere kennis kan ook veel tranen en frustratie voorkomen.”

Het verbeteren van de ovulatie, de kwaliteit en de rijping van de eicellen kan een oplossing bieden om sneller natuurlijk zwanger te raken. Een eerste, zachte stap kan je zetten door middel van specifieke voedingssupplementen zoals INOFOLIC®. Het bevat per zakje 2 g myo-inositol en 200 μg foliumzuur.
Meer informatie op 
www.inofolic.be.

Wanneer zijn verdere vruchtbaarheidsonderzoeken nodig?
•Vrouwen met een zeer korte cyclus (minder dan 21 dagen) of zeer lange cyclus (meer dan 35 dagen) gaan het best meteen even langs bij de arts of gynaecoloog.
•Ben je jonger dan 38, heb je een normale cyclus en heb je regelmatig seks (ongeveer 2 tot 3 keer per week)? Wacht dan rustig een jaartje af alvorens een arts te raadplegen als je niet meteen zwanger wordt.
•Ben je ouder dan 38 jaar en probeer je al meer dan 6 maanden zwanger te worden? Dan kan je het best contact opnemen met een gynaecoloog.

(i) Onderzoek uitgevoerd door IVOX op een representatief staal van Belgen tussen 25 en 55 jaar oud in juni 2019 – voor de redactie

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234