Zaterdag 10/06/2023

Brusafe – Jobat

Wat is dit?

'Brusafe – Jobat ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Jonathan en Gabriel willen Brussel veiliger maken: “Brussel heeft zoveel meer mooie kanten dan de mensen denken”

Brusafe – Jobat
null Beeld Brusafe
Beeld Brusafe

Werken in Brussel? Een grote uitdaging en geen saai moment. Dat vertellen Jonathan (34) en Gabriel (21), die beiden dromen van een carrière bij de politie. Via Brusafe, de gewestelijk school voor de veiligheids-, preventie- en hulpdienstberoepen, willen ze hun ambitie waarmaken. “Op deze manier verhogen je slaagkansen aanzienlijk.”

Jonathan wil aan de slag als inspecteur, Gabriel als agent. En vooral: ze willen specifiek aan de slag in Brussel. “Als je hier twee jaar bij de politie hebt gewerkt, kan je het werk overal aan”, zegt Gabriel. “Er gebeurt altijd wel iets, dag en nacht.” Jonathan knikt instemmend. “Met alle respect, maar in kleinere of landelijke politiezones zal je veel minder snel alle facetten van het beroep ontdekken. Brussel staat nooit stil. Zoals Gabriel zegt: er gebeurt altijd wel iets. En dat hoeft zeker niet altijd negatief bedoeld te zijn.”

Vooroordelen

Want, zo zegt Jonathan, het brede publiek heeft een fout beeld van onze hoofdstad. “Er bestaan veel vooroordelen over Brussel. Waarom? Geen idee. Persoonlijk vind ik het een fantastische stad. Als politieman is het naar mijn gevoel zelfs veiliger om in Brussel te werken dan in een andere zone. Je valt terug op een veel groter korps en krijgt zo veel meer ondersteuning”, aldus Jonathan.

Gabriel luistert aandachtig en kan zijn ambities om in de hoofdstad te werken niet verhullen. “Ik ben geboren en getogen in Brussel, al woon ik tegenwoordig in de rand. De diversiteit in de stad trekt me enorm aan. Net zoals de verschillende nationaliteiten. Dat maakt het leven en werk net zo aantrekkelijk.”

Jonathan vult aan: “Er zijn zoveel meer mooie kanten aan Brussel dan de meeste mensen weten. Na het werk kom je in een bruisende stad terecht. De tweetaligheid? Dat leer je héél snel eenmaal je aan de slag bent. In Brussel en zeker bij de Brusselse politie zijn er bovendien heel wat doorgroeimogelijkheden.”

null Beeld Brusafe
Beeld Brusafe

Brusafe begeleidt mensen via het Oriëntatiecentrum voor Rekrutering

Om hun droom waar te maken en bij één van de zes politiezones in Brussel aan de slag te gaan, doen Gabriel en Jonathan een beroep op het Oriëntatiecentrum voor Rekrutering (OR) van Brusafe. De vier scholen die gegroepeerd zijn in Brusafe bieden opleidingen brandweerman of -vrouw, politie-inspecteur, straathoekwerker, hulpverlener-ambulancier, gemeenschapswacht, parkwachter en nog zoveel andere. De bedoeling is zo functies in de veiligheids-, preventie- en hulpdienstsector in het Brussels gewest sneller in te vullen.

Bij het Oriëntatiecentrum voor Rekrutering kun je je informeren en oriënteren. Je krijgt er advies rond de voorbereiding op de selectieproeven – en zelfs persoonlijke begeleiding. Mits goedkeuring van het OR kan je er in samenwerking met Syntra Bizz ook een vooropleiding volgen om waar nodig je kennis bij te schaven. Zo verhoog je je slaagkansen. En het mooie van het OR: de dienstverlening is 100% gratis!

Zinvolle job

Gabriel is lovend over het initiatief. Na een eerste poging bij de selectieproeven, kwam hij in contact met Brusafe. En dat loont, zegt hij. “Dankzij de persoonlijke begeleiding van het OR weet je véél beter wat je moet verwachten. Je leert niet alleen veel bij over het werk, maar vooral over jezelf. Wat zijn mijn werkpunten? Hoe reageer ik in bepaalde situaties? Brusafe stoomt je klaar om aan de selectieproeven deel te nemen. Al moet je het natuurlijk zelf nog waarmaken”, legt Gabriel uit.

Ook Jonathan is overtuigd dat de vooropleiding die hij volgde een goede voorbereidende stap is. “Vooraf is het moeilijk in te schatten wat je moet verwachten. Bij Brusafe krijg je een heel duidelijk beeld wat de job inhoudt, zowel fysiek als mentaal. Zo maak je kennis met de verschillende diensten van de politie en bezoek je de Brusselse politiezones. Dat stelt jou in staat om later een bewuste keuze te maken. Bovendien verdubbelen je slaagkansen bij de selectieproeven, daar ben ik zeker van.”

Meer weten over Brusafe? Ontdek alle mogelijkheden hier: Oriëntatie – brusafe.brussels

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234